"Super Sonntag" dreigt Angela Merkel zuur op te breken

De Duitse meerderheidspartijen dreigen een electorale klap te krijgen bij de deelstaatverkiezingen van zondag. Op "Super Sunday" wordt in drie deelstaten een nieuwe Landdag gekozen: Rijnland-Palts, Baden-Würtenberg en Saksen-Anhalt. In de twee laatste deelstaten dreigen de CDU van bondskanselier Merkel en haar coalitiepartner SPD volgens peilingen samen lager te scoren dan 50 procent.

Hoewel het over lokale verkiezingen gaat, zullen deze deelstaatverkiezingen vooral draaien rond de "Wilkommenspolitiek" van de regering in Berlijn. Het "wir schaffen dass" van bondskanselier Angela Merkel ligt veel Duitsers zwaar op de maag. Zelfs in haar eigen Union kreeg Merkel al af te rekenen met echte oppositie door haar Beierse partners van de CSU. Julia Klöckner, CDU-lijsttrekker in Rijnland-Palts, en Guido Wolf, haar evenknie in Baden-Württemberg, keerden zich al tegen de koers van Merkel en pleiten voor opvangcentra aan de grens en een dagelijks toelatingsquotum voor vluchtelingen.

Ook de sociaal-democratische SPD van Sigmar Gabriel krijgt zondag wellicht een electorale dreun. De SPD blijft nogal onzichtbaar in de Duitse regering omdat Angela Merkel de meeste aandacht naar zich toezuigt.

Als zowel CDU als SPD zondag inderdaad electoraal worden afgestraft, wordt een zogenoemde grote coalitie - naar het voorbeeld van de nationale regering - onmogelijk in Saksen-Anhalt en het belangrijke Baden-Würtenberg, waarvan de economie groter is dan die van Polen.

In elk geval lijkt vooral het extreemrechtse "Alternative für Deutschland (AfD) politiek garen te spinnen bij de vluchtelingencrisis. De partij zou in alle drie de deelstaten uitkomen boven de kiesdrempel van 5 procent.

De deelstaatsverkiezingen hebben ook enig nationaal belang, want via de Landdagen wordt de Bondsraad samengesteld, zeg maar de senaat in Berlijn.

Meest gelezen