Nu ook Turks persagentschap onder controle van regering

In Turkije staat de regering klaar om de controle over te nemen van Cihan News Agency, een groot persagentschap dat erom bekend staat kritisch te zijn voor president Recep Tayyip Erdogan. Een rechter in Istanbul heeft drie bewindvoerders aangesteld om de leiding van het agentschap over te nemen. Cihan is nauw verbonden met oppositiekrant Zaman, die vorige week al onder overheidscuratele werd geplaatst.
Een Turkse man demonstreert tegen de inperking van de persvrijheid in Turkije

Het gaat van kwaad naar erger met de persvrijheid in Turkije. Haast alle oppositiemedia en kritische geluiden zijn nu gemuilkorfd. Cihan is de laatste in het rijtje van Turkse media die onder streng toezicht van de regering komen te staan.

Het overgenomen persagentschap wordt gelinkt met Fethullah Gülen, een moslimgeestelijke die in de Verenigde Staten woont en hard oppositie voert tegen president Erdogan. Erdogan noemt Gülen een terrorist die de Turkse regering probeert omver te werpen.

Vorige week nog werd Zaman, de belangrijkste oppositiekrant in Turkije, op dezelfde manier onder controle van het Turkse regime geplaatst. Na het rechterlijke bevel bestormden politieagenten het hoofdkwartier van de krant. Sindsdien publiceert het blad opvallend veel positief nieuws over de regering en president Erdogan. Hoogstwaarschijnlijk zal persagentschap Cihan de komende uren en dagen hetzelfde lot beschoren zijn.

Turkse premier ziet geen vuiltje aan de lucht: "Persvrijheid zal beschermd blijven in Turkije"

De drastische inperking van de persvrijheid baart heel wat mensen zorgen. Niet het minst de Turken zelf. Honderden mensen protesteerden al tegen de overname van Zaman, waarop de politie traangas en het waterkanon inzette.

Ook de Verenigde Naties reageren bezorgd. Secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Ankara opgeroepen om de vrijheid van meningsuiting te respecteren en om kritische stemmen toe te staan. Europees president Donald Tusk herhaalde dat persvrijheid een sleutelvoorwaarde is om tot de Europese Unie toe te treden.

Maar voor de Turkse premier Ahmet Davutoglu is er kennelijk geen vuiltje aan de lucht. Tijdens de Europees-Turkse top in Brussel verdedigde hij gisteren nog de toestand van de persvrijheid in zijn land. "Niemand kan Turkije ervan beschuldigen geen vrijheid van meningsuiting te hebben. Dat is onze gemeenschappelijke waarde en er bestaat geen twijfel over dat deze waarde beschermd wordt en beschermd zal blijven in Turkije."

Meest gelezen