Rustige verkiezingsdag in Centraal-Afrikaanse Republiek

In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn vandaag - met twee weken vertraging - de tweede ronde van de presidents- en de eerste ronde van de parlementsverkiezingen gehouden. Die parlementsverkiezingen moesten worden overgedaan omdat er te veel onregelmatigheden waren vastgesteld bij de eerste poging, eind vorig jaar. De stembusgang vandaag is rustig verlopen.

Bij de presidentsverkiezingen gingen het tussen twee voormalige premiers: Anicet Georges Dologuélé en Faustin Archange Touadéra. Dologuélé wordt beschouwd als vertrouweling van oud-president François Bozizé, die zelf uitgesloten was van deelname aan de stembusgang.

Volgens de eerste berichten was de opkomst vandaag veel lager dan bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Wellicht hebben de aanhangers van de geëlimineerde kandidaten ervoor gekozen om deze keer gewoon thuis te blijven en hebben ze met andere woorden het stemadvies van hun kandidaat niet opgevolgd.

Intussen is het tellen van de stemmen begonnen, en dat kan nog verschillende dagen duren. Waarnemers verwachten dat de definitieve uitslag pas begin volgende maand bekend zal zijn.

Rechtkrabbelen uit chaos

De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft enkele moeilijke en erg gewelddadige jaren achter de rug.

In 2013 werd het regime van François Bozizé omvergeworpen door de islamitische Seleka-rebellen van Michel Djotodia. Die laatste slaagde er nooit in stabiliteit te brengen in het sterk verdeelde land en moest uiteindelijk op de vlucht voor christelijke milities. Daarop volgden maanden van sektarisch geweld, met veel burgerslachtoffers tot gevolg.

Een interventie van het Franse leger, met goedkeuring van de Verenigde Naties, slaagde er uiteindelijk in het geweld min of meer te bedwingen. Vanaf 2014 kon er onder leiding van interim-president Catherine Samba-Panza langzaam gebouwd worden aan meer stabiliteit. De verkiezingen moeten dat proces bezegelen.

Meest gelezen