Terreurgroep IS nu ook in opmars in Afghanistan

za 13/02/2016 - 13:21 Update: za 13/02/2016 - 20:35 Dat IS in Syrië en Irak een bloedige strijd voert, is algemeen geweten. Maar de terreurgroep heeft recent ook voet aan wal gezet in Afghanistan en wint daar snel terrein. Journalist Najibullah Quraishi reisde naar dorpen in het oosten van het land waar IS het voor het zeggen heeft en ontdekte dat zelfs jonge kinderen worden klaargestoomd voor de strijd.

De opmars van IS in Afghanistan gaat samen met de neergang van de taliban. Sinds de dood van moellah Omar, in 2015, beginnen de taliban barsten te vertonen. IS put met graagte uit die rangen.

Najibullah Quraishi sprak in Afghanistan met talibanstrijders, ontmoette er tieners die opgeleid werden om zelfmoordterrorist te worden en ontdekte ook dat zelfs jongere kinderen klaargestoomd worden voor de strijd.

Quraishi kreeg van IS de toestemming om in "klassen" van de terreurgroep te filmen en bracht onthullende beelden mee naar huis. Een IS-strijder leert jonge kinderen omgaan met een kalasjnikov, een granaat en een pistool. Hij pepert hen in dat daarmee ongelovigen gedood moeten worden. Bekijk hieronder een fragment uit Vranckx.

VRT vod

Voorlopig is IS vooral actief in het bergachtige noordoosten van Afghanistan. Ze boeken terreinwinst op de taliban en deinzen niet terug voor bloedig geweld tegen hun radicale concurrenten. Verschillende talibanstrijders blijken ook over te lopen naar IS.

Najibullah Quraishi heeft ook gesproken met twee jonge zelfmoordterroristen die van plan waren een aanslag te plegen tegen een plaatselijke leider. Die geven voor de camera toe dat ze getraind zijn door buitenlanders.

IS lijkt zich stevig vast te haken in het sociale weefsel in het noordoosten van Afghanistan. De regio kan voor hen fungeren als een soort springplank voor de hele regio.

"Het maakt de mensen zeer bang, natuurlijk", getuigt Jenny Vanlerberghe, die als oprichtster  van de Afghaanse tak van "Moeders voor Vrede" geregeld naar Afghanistan reist.

Bekijk de hele reportage uit "Vranckx"