Luchtvervuiling kost jaarlijks 5,5 miljoen mensen het leven

Wereldwijd sterven jaarlijks 5,5 miljoen mensen vroegtijdig door luchtvervuiling. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie. De meeste doden vallen in China en India. Wetenschappers roepen de politici op om een ambitieuzer antivervuilingbeleid te voeren.
Een inwoner van Peking draagt een mondmasker tegen de smog.

Boosdoener zijn de fijnstofdeeltjes die vrijkomen bij de uitstoot door energiecentrales, fabrieken, auto's en bij het verbranden van kolen en hout. Het inademen ervan verhoogt het risico op hartziektes en zelfs kanker. Volgens de studie vallen er zo meer doden door luchtvervuiling dan door ondervoeding, obesitas en alcohol- of drugverslaving.

De cijfers tonen aan hoe snel sommige landen echt verregaande maatregelen moeten treffen, stellen de onderzoekers. Vooral in de ontwikkelingslanden en de groeilanden is er een groot probleem, en met name in China en India. "In Peking of Delhi kan het aantal fijnstofdeeltjes op een slechte dag boven de 300 microgram per kubieke meter stijgen. De gezondheidsgrens ligt echter op 25 tot 35 microgram", zegt Dan Greenbaum van het Health Effects Institute in Boston.

China en India

In China is het grote probleem het verbranden van steenkool, blijkt uit het onderzoek. Dat alleen al veroorzaakt maar liefst 360.000 sterfgevallen per jaar. En hoewel de Chinese overheid al maatregelen heeft genomen om de uitstoot tegen te gaan, zal het land wellicht nog een hele tijd geconfronteerd worden met een hoge dodentol. "De Chinese bevolking is namelijk aan het verouderen en oudere mensen zijn gevoeliger voor ziektes door luchtvervuiling", zegt Qiao Ma, onderzoeker aan de Tsinghua Universiteit in Peking. "We hebben dringend een veel agressievere politiek nodig die strijdt tegen de uitstoot door de verbranding van steenkool."

In India - waar jaarlijks ruwweg 1,3 miljoen doden vallen door luchtvervuiling - is vooral de "huishoudelijke" luchtvervuiling dodelijk. Gezinnen verbranden er hout en gewasresten om hun huizen te verwarmen en eten klaar te maken. En als we een blik werpen op de economische trend in het land, riskeert de luchtvervuiling in India de komende jaren alleen nog toe te nemen, waarschuwen wetenschappers.

"Het mag niet opnieuw 60 jaar duren voor we ingrijpen"

Regeringen moeten harder nadenken over hun antivervuilingspolitiek, oppert Michael Brauer van de University of British Columbia in Canada. "Ze moeten een veel grotere ambitie tonen. Het mag niet opnieuw 60 jaar duren vooraleer wordt ingegrepen, zoals het geval was bij de ontwikkelde landen. Het proces moet veel sneller gaan."

Om de politici te overtuigen, maakten de onderzoekers een concrete berekening over de impact van luchtvervuiling op de portemonnee. "Voor wat de Verenigde Staten betreft: elke dollar die de Amerikaanse overheid investeert in het verbeteren van de luchtkwaliteit, kan een besparing van 4 tot 30 dollar betekenen in de gezondheidszorg", aldus Brauer.

Meest gelezen