Clinton en Sanders strijden voor stem van minderheidsgroepen

De Democratische presidentskandidaten, Hillary Clinton en Bernie Sanders, legden de focus van het debat donderdag op de etnische minderheden in de VS. De race naar het Witte Huis verplaatst zich naar Nevada en South Carolina, twee staten waar veel latino's en zwarten wonen.
AFP or licensors

Hillary Clinton wil zich herpakken na haar zware nederlaag bij de voorverkiezing in New Hampshire. In South Carolina en Nevada hoopt ze vooral te scoren bij de zwarten en latino's. Uit peilingen blijkt alvast dat Clinton zeer populair is bij deze etnische minderheidsgroepen. Vooral in South Carolina steekt Hillary Clinton er met kop en schouders bovenuit. Volgens een recente peiling heeft ze 74 procent van de "zwarte stemmen", tegen maar 17 procent voor Bernie Sanders.

Tijdens haar betoog veroordeelde Clinton vooral het "systematische racisme" dat heerst in veel Amerikaanse politiediensten. Ze haalde de dood van Dontre Hamilton aan, die door een politieagent werd gedood in Milwaukee en wiens moeder Clinton uitnodigde voor het debat. Ze wees ook op de discriminatie tegen de minderheden en immigranten op het vlak van werk, huisvesting, onderwijs en justitie.

Haar Democratische concurrent Sanders benadrukte dan weer dat een zwarte baby 1 kans op de 4 heeft om in de gevangenis te belanden tijdens zijn leven. "Dat is ongelooflijk, we moeten ons failliet strafrechtelijk systeem radicaal hervormen", aldus Sanders.

Kritiek op Obama

Hillary Clinton bracht het debat op een heel ander spoor door Sanders erop te wijzen dat zij de kritiek van Sanders op huidig president Obama niet echt verwacht had. "Deze soort kritiek verwacht ik eerder te horen van de Republikeinen."

In het tweede deel van het debat discussieerden de twee Democraten lang over gezondheid. Hillary Clinton bekritiseerde de buitensporige kosten van het voorstel van Sanders om een universele en publieke ziekteverzekering in te voeren. Bernie Sanders ging stevig in het verweer: "Ik heb heel mijn leven gevochten om van gezondheid een recht te maken voor iedereen."

"Alle linkse economisten zeggen dat de rekening niet klopt", antwoordde Clinton. Volgens haar mogen we geen beloftes maken waar we ons niet aan kunnen houden. Hillary Clinton blijft dan ook benadrukken dat ze de linkse voorstellen van Sanders niet afkeurt, maar dat enkel zij een gedetailleerd plan heeft dat meteen in werking kan treden wanneer de nieuwe president het ambt opneemt.

Immigratie

Op het vlak van immigratie kwamen de twee Democratische presidentskandidaten beter overeen. Beiden willen de mogelijkheid bieden aan meer dan 11 miljoen immigranten zonder papieren om het burgerschap te krijgen. "We moeten opstaan tegen de Trumps van deze wereld, die ons proberen te verdelen", vertelde Sanders.

De Democratische voorverkiezingen in Nevada en South Carolina vinden plaats op 20 en 27 februari.

Meest gelezen