Uiterst broos akkoord over "stopzetting van vijandelijkheden" in Syrië

Over een week moet er een "pauze" komen in de gevechten tussen het Syrische regeringsleger en de oppositie. Dat zijn 17 landen overeengekomen tijdens een conferentie in de Duitse stad München. De partijen rond de tafel spraken ook af dat er snel meer humanitaire hulp moet komen voor de Syrische bevolking. Veel geloof hechten de onderhandelaars echter niet aan het akkoord, dat veel gaten vertoont.

Een "stopzetting van de vijandelijkheden" over heel Syrië. Dat zijn de zeventien landen die een sleutelrol spelen in het Syrische conflict, overeengekomen na een marathonzitting in München.

In al zijn vaagheid betekent het akkoord dat de troepen van de Syrische president Bashar al-Assad en de strijdende oppositiepartijen in Syrië hun strijd even moeten staken, binnen de week. De Verenigde Staten en Rusland zullen samen de naleving van het bestand op het terrein controleren.

Naast de gestaakte strijd zou er ook dringend meer humanitaire hulp moeten komen voor de lijdende bevolking in Syrië. Het gaat dan vooral over de inwoners van de dorpen en steden die belegerd worden door zowel rebellen als regeringstroepen. Tientallen mensen zijn al van ontbering gestorven.

Wapenstilstand met veel gaten

Eigenlijk weten we vooral wat het akkoord niét betekent. Het is om te beginnen geen echt staakt-het-vuren. "Zo'n bestand zou veel permanenter zijn en een einde van het conflict betekenen", zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Met name Kerry legt dan ook meteen de vinger op de zere wonde: dit is louter een akkoord op papier. "Dit is een ambitieus akkoord, maar het zijn woorden op papier die we hebben. De echte test zal zijn om te zien of alle betrokkenen zich op het terrein ook echt aan de afspraak houden." Diplomaten verwoorden het minder diplomatisch: "Dit akkoord is het papier niet waard waarop het uitgeprint is".

Bovendien gaat de strijd tegen terreurgroepen IS en al-Nusra ook gewoon door. Rusland heeft wat dat betreft gezegd dat het doorgaat met zijn bombardementen op stellingen van de rebellen, zeer tegen de zin van het Westen. Onder meer Washington en Parijs verwijten de Russen ook de gematigde oppositie te raken. "Het akkoord kan enkel met succes worden toegepast als Rusland zijn gedrag aanpast", zegt Londen daarover. Maar Moskou wil dus voorlopig van geen wijken weten. 

De weg naar een politieke oplossing

Een doorbraak in het Syrische conflict kan dit akkoord niet genoemd worden. Veeleer moet het de weg plaveien voor het echte vredesoverleg in Genève, dat vorige week werd opgeschort wegens een totaal gebrek aan vertrouwen. Eind deze maand moet dat overleg een doorstart krijgen, maar de Syrische oppositie wil eerst resultaten op het terrein zien vooraleer ze opnieuw aan tafel gaat zitten.

In München hebben de wereldmachten alvast herhaald dat een politieke oplossing de enige weg is die kan bewandeld worden. Dat er vijf jaar na het begin van de burgeroorlog in Syrië heel wat op het spel staat, bewijst de uitspraak van de Russisch premier Dmitri Medvedev. Die waarschuwde gisteren dat er een derde wereldoorlog zou kunnen uitbreken als er grondtroepen naar Syrië zouden worden gestuurd.

Meest gelezen