NAVO maakt weg vrij voor meer AWACS boven Syrië en Irak

De NAVO stuurt eigen AWACS-vliegtuigen naar de Verenigde Staten, opdat het Amerikaanse leger meer AWACS kan inzetten in de strijd tegen terreurgroep IS boven Syrië en Irak. Die kunstgreep is nodig, omdat niet alle bondgenoten een rechtstreekse inzet van NAVO-toestellen tegen IS zien zitten.
AP2007

De NAVO en de door de VS geleide internationale coalitie tegen IS zijn twee afzonderlijke dingen, onderstreept ook Belgisch minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Zelfs al maken alle 28 bondgenoten deel uit van de coalitie en vergadert de coalitie in de NAVO-gebouwen in Brussel.

De NAVO is als westerse alliantie niet betrokken bij de strijd tegen IS. Maar indirect creëert het bondgenootschap dus wel mee de omstandigheden waarin de VS extra AWACS richting Syrië en Irak kan sturen. Dat gebeurt via het principe van "backfilling", waarbij de NAVO enkele AWACS actief boven de VS vervangt. De 28 ministers van Defensie van de NAVO stemden daar vandaag mee in.

De toestellen zijn niet bewapend, maar kunnen worden gebruikt als vliegende commandoposten. Ze kunnen vliegtuigen op meer dan 400 kilometer afstand lokaliseren en identificeren.

AP2014

"Geen vraag naar Belgische luchtaanvallen boven Syrië"

Volgens minister van Defensie Vandeput (N-VA) heeft België nog steeds geen formele vraag gekregen vanuit Washington om vanaf juli ook in Syrië luchtaanvallen uit te voeren op terreurgroep IS. Dat heeft hij gezegd na afloop van overleg met de internationale coalitie tegen IS in Brussel. Hij verwacht wel dat de vraag zal komen.

Na de bijeenkomst van de 28 NAVO-ministers van Defensie eerder vandaag schoven meer dan veertig landen mee aan tafel in Brussel. Naast alle Noord-Atlantische bondgenoten, ging het onder meer om Saoedi-Arabië, Jordanië en de Verenigde Emiraten.

De VS voeren de druk op hun bondgenoten op om net als hen een versnelling hoger te schakelen in de strijd tegen IS. Daarbij wordt ook naar België gekeken, dat normaal gezien in juli opnieuw voor zes maanden luchtaanvallen zal uitvoeren tegen IS. Bij hun eerste doortocht deden de Belgen dat enkel boven Irak, terwijl de strijd ook in Syrië volop woedt.

Nederland - waarmee België een beurtrol afsprak - ging intussen al overstag. België (nog) niet. "De vraag is formeel nog niet gesteld. Ik schat in dat ze wel zal komen en op dat ogenblik zullen we dat binnen de regering bespreken", aldus Vandeput. Hij herhaalde dat het aan de regering is om te beslissen, al is Vandeput wel bereid om de discussie vooraf ook in het parlement aan te snijden.

In de marge van de bijeenkomst bevestigde Vandeput voorts dat België niet meteen een rol zal spelen in de NAVO-patrouille ter ondersteuning van de strijd tegen mensensmokkelaars in de Egeïsche Zee. Er is immers beslist om de bestaande NAVO-vloot SNMG2 uit te sturen, terwijl de Belgen momenteel deel uitmaken van SNMG1, die zich focust op de noordflank van de alliantie.

Meest gelezen