Sperma en eitjes invriezen om Amerikaanse leger jong te houden

De Amerikaans overheid heeft een oplossing gevonden om jonge militairen zo lang mogelijk te werk te houden in het leger. De soldaten krijgen de mogelijkheid om hun sperma of eicellen te laten invriezen en kunnen dan zo hun kinderwens een aantal jaar uitstellen.
AP2013

Het Amerikaanse leger kampt met het probleem dat jonge soldaten, en vooral vrouwen, op jonge leeftijd beslissen om hun militaire carrière stop te zetten. Ze doen dit ofwel omdat ze zwanger raken tijdens hun legerdienst ofwel omdat ze hun kinderwens niet combineerbaar zien met hun legerdienst.

Minister van Defensie Ashton B. Carter komt nu met een mogelijke oplossing: vries de eicellen en het sperma van de jonge soldaten in. Zo blijft de kwaliteit van de voortplantingscellen behouden en geven ze de Amerikaanse soldaten de kans om op latere leeftijd een kind te krijgen.

Voor de mannelijke soldaten draait het niet enkel om de achteruitgang van de kwaliteit van de sperma, op het slagveld zijn kwetsuren aan het voortplantingsorgaan veel voorkomend. Als de soldaten hun sperma laten invriezen, kunnen ze volgens Amerikaans minister van Defensie Carter met een geruster hart naar de oorlogsgebieden vertrekken.

30 procent

Het programma is in hoofdzaak bedoeld om vrouwen langer in het leger te houden. Na 10 jaar dienst kiezen vele vrouwelijke soldaten voor het gezinsleven. Ongeveer 30 procent beslist voor hun 30e om hun militaire ambities op te bergen. Indien ze hun eicellen laten invriezen zullen vrouwelijke soldaten sneller kiezen voor een overzeese opdracht en zullen ze langer in dienst blijven omdat de soldaten hun kinderwens kunnen uitstellen.

Er zijn nog geen bedrijven en organisaties die hun werknemers de mogelijkheid geven om hun voortplantingscellen in te vriezen. Zo zou het Amerikaanse leger, een van de grootste werkgevers ter wereld, een uniek project in handen hebben.

Ethische kwestie

Het invriezen van voortplantingscellen is niet goedkoop. Per behandeling kost het ongeveer 10.000 dollar. Het Pentagon beraamde dat dit project ongeveer 150 miljoen dollar zal kosten over een periode van 5 jaar. Geld is geen probleem voor het Amerikaanse leger. Maar de overheid zal eerst een aantal legale en ethische kwesties moeten behandelen. Eicellen of sperma laten invriezen is natuurlijk niet hetzelfde als een stuk kip in de diepvries steken.

Bio-ethici kwamen direct na de aankondiging met een aantal kritische vragen. Wat gebeurt er met de ingevroren cellen als hij of zij sterft? Hebben andere mensen beslissingsrecht over wat er gebeurt met de sperma? Als de soldaat cognitieve problemen krijgt, heeft de partner dan nog toegang tot de ingevroren cellen?

De minister van Defensie Ashton B. Carter beweert de antwoorden op deze vragen in een wettelijk kader te kunnen gieten. Het programma zal dus de komende maanden opgestart worden. De vraag is wel of vele soldaten er gebruik van gaan maken.

Tijdens de oorlog in Irak boden verschillende cryogenetische bedrijven - bedrijven gespecialiseerd in het invriezen van celmateriaal - Amerikaanse soldaten de mogelijkheid aan om hun voortplantingscellen te laten invriezen. Het is niet bekend of soldaten zijn ingegaan op dit aanbod.

Meest gelezen