Ambtstermijnen Algerijnse president beperkt tot twee

Het Algerijnse parlement heeft een grondwetswijziging goedgekeurd die onder meer voorziet in een beperking van het aantal presidentiële ambtstermijnen tot twee. Huidig president Bouteflika is momenteel bezig aan zijn vierde mandaat. De hervormingen zijn er gekomen in de nasleep van de Arabische Lente.
AFP or licensors

Het Algerijnse parlement keurde met een overweldigende meerderheid de hervorming van de grondwet goed. 499 parlementsleden stemden voor, 2 tegen, 16 onthielden zich. Belangrijkste onderdeel is de beperking van het aantal presidentiële mandaten tot 2 ambtstermijnen van 5 jaar.

Huidig president Abdelaziz Bouteflika (79) is al sinds 1999 aan de macht. Hij is momenteel bezig aan zijn vierde ambtstermijn. Hij mag zich nog wel kandidaat stellen voor een vijfde termijn, maar daarna moet hij de scepter doorgeven. Sinds Bouteflika in 2013 getroffen werd door een beroerte, is hij nog maar zelden in het openbaar verschenen.

De nieuwe grondwet bedeelt het Algerijnse parlement ook met meer zeggenschap over wie premier wordt. De president, die de premier aanstelt, wordt verplicht om te overleggen met het parlement. Een meerderheid binnen het parlement moet instemmen met de keuze. Daarnaast moet er een onafhankelijke commissie komen die toeziet op de verkiezingen in het land.

Naast het Arabisch erkent de nieuwe grondwet ook de berbertaal Amazigh als officiële landstaal. Dat moet de oorspronkelijke inwoners van het land gunstig stemmen. De Berbers tellen ongeveer 13 miljoen mensen van het totaal van 30 miljoen inwoners in Algerije en leven vooral in de bergen van de Aurès en de Sahara. Er zijn in het land spanningen tussen de Berbers en de Arabieren die in de 7e en 8e eeuw de kustvlakte zijn binnengevallen.

Hervormingen na de Arabische Lente

De hervormingen zijn er gekomen in de nasleep van de zogenoemde Arabische Lente in 2010-2011, met opstanden in buurlanden van Algerije.

Bouteflika liet een verklaring voorlezen waarin hij stelde dat de hervormingen "ons toelaten om door te groeien naar een nieuwe politieke en grondwettelijke fase, gebaseerd op democratische principes."

Premier Abdelmalek Sellal verwelkomde de hervormingen en had het over "de geschiedenis die zal onthouden dat jullie allen bijgedragen hebben tot een vernieuwde republiek."

Meest gelezen