Noord-Koreaanse rakettest bedolven onder de kritiek

De VN-Veiligheidsraad, de NAVO en de EU veroordelen de Noord-Koreaanse lancering van een langeafstandsraket als "een provocatie". De VN dreigt met nieuwe sancties tegen het communistische regime in Pyongyang. Zuid-Korea wil nu met de Verenigde Staten praten over de levering van afweerraketten. De NAVO en de EU spreken over "een zinloze provocatie" door Noord-Korea.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea hadden om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. Vanavond heeft de VN-raad dan de Noord-Koreaanse lancering van een langeafstandsraket veroordeeld en gedreigd met nieuwe economische sancties. Die worden al voorbereid sinds de nucleaire test begin januari.

Ook de NAVO kan er niet mee lachen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg (foto in tekst) zei vanavond het volgende: "Ik veroordeel de lancering door Noord-Korea van een ballistische raket in de sterkste bewoordingen, zeker na de test van een nucleair wapen op 6 januari." De NAVO merkt op dat de lancering een overtreding vormt van ten minste vijf VN-resoluties.

EU-topdiplomate Federica Mogherini spreekt over "een duidelijke, nieuwe en zware inbreuk van Noord-Korea op de internationale verplichtingen".

Japan, de Verenigde Staten en Zuid-Korea veroordeelden de lancering eerder op de dag al. De VS heeft sinds het einde van de Koreaanse Oorlog in 1953 nu nog meer dan 28.000 militairen in Zuid-Korea om een nieuwe aanval van de communisten op dat land af te schrikken. Washington heeft overigens al een antiraketsysteem geïnstalleerd om bondgenoot Japan te beschermen. Tussen Noord- en Zuid-Korea is sinds juli 1953 enkel een bestand van kracht, een echt vredesverdrag is er nooit gesloten.

Veel protest uit andere landen

Maar ook uit andere landen komt er veel protest. Zo heeft Rusland de lancering bestempeld als "een schending van de internationale afspraken". "Dergelijke acties leiden alleen maar tot meer spanningen op het Koreaans schiereiland en het noordoosten van Azië", stond in een verklaring van Buitenlandse Zaken in Moskou. "We zijn gedwongen vast te stellen dat Noord-Korea nogmaals op provocatieve wijze het internationaal recht heeft genegeerd."

Ook Frankrijk sprak van een "zinloze provocatie" en "wil een snelle en harde reactie" van de internationale gemeenschap in de VN-Veiligheidsraad, die later vandaag in New York bijeenkomt. Secretaris-generaal Ban Ki-Moon heeft Noord-Korea trouwens gevraagd om "zijn provocatieve acties" te stoppen. Ban betreurt het ten zeerste dat het land de VN-resoluties schendt.

Ook China, de voornaamste bondgenoot van Noord-Korea, heeft laten weten dat het de raketlancering betreurt. "China betreurt dat Noord-Korea een raket wil lanceren ondanks de tegenstand van de internationale gemeenschap", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Weer stok in het Koreaanse hoenderhok

Vanochtend meldde de Noord-Koreaanse staatstelevisie fier dat Pyongyang een raket een satelliet in een baan om de aarde had gebracht. De internationale gemeenschap beschouwt dat echter eerder als een dekmantel om een langeafstandsraket te testen die de Verenigde Staten zou kunnen treffen.

Hoe dan ook gaat dat soort testen met ballistische raketten in tegen verschillende VN-resoluties en zijn de spanningen op het Koreaanse Schiereiland nu opnieuw de hoogte ingejaagd en dat nauwelijks een maand na een test met een kernbom door Noord-Korea.

Als Pyongyang satellieten in de ruimte wil brengen -wat hun goed recht is- dan kan dat veel goedkoper en zonder heisa gebeuren via een Chinese draagraket, iets wat Peking zonder veel problemen zal doen. Het gaat hier echter om een test van een langeafstandsraket en niet om een ruimtevaartprogramma, zoals Noord-Korea beweert.

Voor de tweede keer op een maand tijd staat China opnieuw voor aap. Het regime in Peking lijkt -in tegenstelling tot wat het beweert- niet in staat om Noord-Korea onder controle te houden. De combinatie van ballistische raketten en chemische en nucleaire wapens kan daarom tot nieuwe spanningen leiden. 

THAAD-afweersysteem naar Zuid-Korea?

De Zuid-Koreaanse regering heeft de VS nu gevraagd om het afweersysteem THAAD te installeren in het land. THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) is een hoogtechnologisch afweersysteem om ballistische raketten binnen en buiten de atmosfeer te onderscheppen en te vernietigen.

Het systeem bestaat uit radars en lanceerders op voertuigen die gemakkelijk wereldwijd verplaatst kunnen worden. Wil Zuid-Korea THAAD dan vooral om de Noord-Koreaanse dreiging te neutrailseren, dan voelen China en Rusland zich dan weer bedreigd.

Zij vrezen dat THAAD in Zuid-Korea het machtsevenwicht in de regio zou verstoren en ook hun raketten zou kunnen onschadelijk maken. Een mogelijke komst van THAAD zou dan ook kunnen leiden tot een brede wapenwedloop in Noordoost-Azië.

Meest gelezen