Pentagon geeft foto's vrij van mishandelde gevangenen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft bijna 200 foto's van mishandelde gevangenen vrijgegeven. De beelden dateren uit de periode 2004 tot 2006, toen George W. Bush aan de macht was. Het gaat om close-ups van blauwe plekken en schrammen bij Irakese en Afghaanse soldaten, die in Amerikaanse gevangenissen zijn mishandeld.
2014 Getty Images

Op de vaak donkere of wazige foto's zijn vooral armen en benen vol blauwe plekken, schrammen en bloedkorsten te zien. Op het eerste gezicht lijken de beelden minder schokkend dan de foto's uit de Iraakse Abu Ghraib-gevangenis.

De beelden uit Abu Ghraib, die in 2004 aan het licht kwamen, gingen de wereld rond. Daarop was veel explicieter te zien hoe Amerikaanse cipiers gedetineerden folterden, vernederden en misbruikten. Gevangenen werden bijvoorbeeld naakt gefotografeerd, terwijl ze door een cipier aan de leiband werden gehouden. Die beelden lokten wereldwijd een golf van verontwaardiging uit. In de nasleep daarvan werden verschillende onderzoeken opgestart.

Het Pentagon benadrukt dat de foto's die nu zijn vrijgegeven niet genomen zijn in Abu Ghraib of in Guantanamo Bay op Cuba. Volgens het ministerie lopen er intussen 14 gerechtelijke onderzoeken naar mishandeling die rechtstreeks verband houden met de 198 vrijgegeven foto's. 69 medewerkers van het Amerikaanse leger zouden daarbij betrokken zijn.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union heeft er 14 jaar voor geijverd om de beelden openbaar te maken. Volgens hen houdt de Amerikaanse overheid nog 2.000 gelijkaardige foto's achter.

"Deze foto's worden eigenlijk veel te laat openbaar gemaakt. Maar belangrijker dan de beelden die we nu zien, is dat er honderden foto's worden achtergehouden", aldus ACLU. "Die foto's zijn het beste bewijs dat er in de Amerikaanse gevangenissen sprake is geweest van ernstige vormen van misbruik. Door de selectieve communicatie hierover misleidt onze overheid het publiek over de schaal van die wanpraktijken."

Meest gelezen