Oproep tot legalisering van abortus wegens zikavirus

In Brazilië heeft een groep wetenschappers, advocaten en activisten opgeroepen om abortus toe te laten bij vrouwen die besmet zijn met het zikavirus. Abortus is illegaal in Brazilië. Enkel om dringende medische redenen -wanneer het leven van de moeder in gevaar is- en in geval van verkrachting is het toegelaten.
Johan ORDONEZ

De groep van wetenschappers, advocaten en activisten is met een petitie gestart om abortus toe te laten voor wie met het zikavirus besmet is. De petitie zal binnen twee maanden aan het hooggerechtshof overgemaakt worden. De groep stelt dat "de Braziliaanse overheid verantwoordelijk is voor de verspreiding van het virus". Waarom? De overheid zou de mug die het virus overzet, niet uitgeroeid hebben.

In Brazilië is abortus illegaal, behalve in enkele noodgevallen zoals zwangerschap door verkrachting en bij anencefalie. Anencefalie is een zeldzame aandoening waarbij de grote hersenen of de hersenen volledig ontbreken. Abortus mag in geval van anencefalie nog maar sinds 2012. Het was ook diezelfde groep wetenschappers, advocaten en activisten die voor de aandoening naar de rechtbank trok.

Arm versus rijk

Ook in El Salvador, waar het virus zich verspreidt, staat abortus opnieuw op de agenda. Sinds 1998 is elke zwangerschapsafbreking daar verboden. Tientallen vrouwen zijn al achter de tralies beland voor illegale abortus. Vrouwenrechtenorganisaties en Amnesty International dringen nu meer dan ooit aan op een herziening.

De vrees is groot -en reëel- dat meer zwangere vrouwen zich in de illegaliteit gaan begeven met alle risico's van dien. Op de Internationale Conferentie over Gezinsplanning in Bali werden de afgelopen dagen cijfers bekendgemaakt: naar schatting 47.000 vrouwen sterven jaarlijks aan de complicaties van een abortus.

"Als we spreken over abortus en gezinsplanning is het belangrijk eraan te herinneren dat we een klassenverschil hebben in Brazilië", legt Deborah Diniz, professor rechten aan de Universiteit van Brasilia, aan de BBC uit. "Rijke vrouwen zullen toegang hebben tot veilige abortus -legaal of illegaal- en arme vrouwen zullen zich op de illegale markt moeten begeven. Of zullen gewoon zwanger blijven."

Dit jaar nog een vaccin?

Woensdag en donderdag zeiden wetenschappers nog dat het vijf tot tien jaar kan duren voordat er een vaccin tegen het zikavirus op de markt is. Maar volgens de Canadees Gary Kobinger kan dat sneller. In een interview met het persagentschap Reuters spreekt hij zelfs over een vaccin tegen oktober-november.

Kobinger, die betrokken was bij de ontwikkeling van een testvaccin tegen ebola, werkt samen met het farmaceutische bedrijf Inovio. "We moeten ons voorbereiden op het ergste", stelt Kobinger. Hij schat in dat het vaccin in augustus op mensen kan getest worden.

Het ontwikkelen van een vaccin is trouwens big business. Verschillende bedrijven, waaronder twee in Canada en één in Brazilië, doen momenteel onderzoek. Ze geven daarbij graag interviews aan de media. Zo schoten de aandelen van Inovio de hoogte in na de bekendmaking dat het bedrijf verwacht het zikavaccin als eerste op mensen te kunnen gaan testen.

Meest gelezen