Eichmann "slechts instrument in de Holocaust"

In Israël wordt vandaag het genadeverzoek van de daar terechtgestelde nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann openbaar gemaakt. Die werd in 1962 in Israël opgehangen wegens zijn aandeel in de Holocaust. In de brief minimaliseert Eichmann zijn rol bij de massamoord van Joden door de nazi's.
This photograph is protected by United States copyright law and may not be reproduced, distributed, transmitted, displayed, publ

De Israëlische president Reuven Rivlin (foto in tekst) maakt het handgeschreven genadeverzoek van Eichmannn vandaag publiek. Dat gebeurt naar aanleiding van de Internationale Dag van de Herinnering van de Holocaust. De dag van 27 januari is niet willekeurig, het is de datum van de bevrijding van het naziconcentratiekamp van Auschwitz in 1945.

In de brief aan toenmalig Israëlisch president Yitzhak Ben-Zvi schrijft Eichmann dat er een verschil is tussen de leiders die verantwoordelijk zijn voor de Holocaust en mensen die "gewoon instrumenten zijn in de handen van de leiders". Hij beschouwt zichzelf niet als een leider en voelt zich niet schuldig en vraagt de president dan ook om gratie. Twee dagen later werd Eichmann opgehangen.

Het proces van Eichmann was het meest opmerkelijke van de bestraffing van nazi-oorlogsmisdadigers na dat van Nürnberg in 1945 en 1946.

imago/Xinhua

Ontvoerd uit Argentinië

Eichmann was onder het naziregime lid van de SS en "expert in Jodenkwesties". Zijn taak was het verdrijven van de Joden uit het Derde Rijk door deportatie. Eén van de ideeën was om hen over te brengen naar het Britse mandaatgebied Palestina, maar Londen hield die boot af.

Tijdens de oorlog was Eichmann de organisator van de deportatie en de uitroeiing van Joden doorheen Europa naar vernietigingskampen zoals Auschwitz, dat hij ook bezocht heeft. Meer dan zes miljoen Joden zouden daarbij vermoord zijn.

Na de oorlog kon Eichmann ontsnappen uit een krijgsgevangenenkamp en trok hij naar Argentinië, toen een beruchte uitwijkplaats voor vele oud-nazi's. Onder een ander naam leefde Eichmann daar een gewoon leven.

In mei 1960 was de Mossad, de Israëlische geheime dienst, hem op het spoor gekomen en werd hij ontvoerd en overgebracht naar Israël in een van de meest opmerkelijke operaties van de Mossad.

Eichmann stond terecht en werd twee jaar later ter dood veroordeeld wegens zijn aandeel in de Holocaust.

Meest gelezen