Transatleten mogen voortaan zonder chirurgie aan Olympische Spelen deelnemen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eist niet langer dat transatleten een chirurgische geslachtsverandering ondergaan vooraleer ze aan de Olympische Spelen mogen deelnemen. Dat blijkt uit een nieuwe richtlijn.

Transmannen en transvrouwen die aan de Olympische Spelen willen deelnemen, moesten tot nu toe een drastische keuze maken: pas wanneer hun genitaliën chirurgisch aan hun genderidentiteit als man of vrouw waren aangepast, kregen ze groen licht van het IOC.

Die voorwaarde laat het IOC nu vallen, zo blijkt uit een nieuwe richtlijn met betrekking tot transatleten. "In de mate van het mogelijke is het noodzakelijk te garanderen dat transatleten niet van een deelname aan sportieve competitie worden uitgesloten", schrijft het IOC. Tegelijk hamert de organisatie op de noodzaak aan een eerlijke competitie. Daarom stelt ze bepaalde voorwaarden.

Atleten die als vrouw zijn geboren en als transman aan de mannencompetities willen deelnemen, mogen dat zonder voorwaarden doen.

Omgekeerd ligt de situatie moeilijker aangezien atleten die als man zijn geboren van nature meer testosteron hebben en mogelijk een fysiek voordeel hebben als ze als transvrouw aan de vrouwencompetitie deelnemen. Daarom moet een transvrouw bewijzen dat het testosteron in haar bloed in de twaalf maanden vóór haar eerste competitie onder 10 nmol/l is gebleven. Gedurende de hele periode waarin ze aan de vrouwencompetitie deelneemt, mag een transvrouw dit niveau niet overschrijven.

Transvrouwen moeten instemmen met bloedtests om het testosteronniveau onafhankelijk vast te stellen. Doen ze dat niet, dan kunnen ze tot twaalf maanden uit de vrouwencompetitie worden geweerd.

Tot slot moeten transvrouwen die zich als dusdanig identificeren, "consequent" zijn en deze verklaring gedurende minstens vier jaar aanhouden.

"Sinds de Stockholm Consensus on Sex Reassignment in Sports in 2003 groeit de erkenning van het belang van de autonomie van de genderidentiteit in de samenleving", motiveert het IOC de nieuwe richtlijn verder. "Dit weerspiegelt zich in wetgeving wereldwijd. Chirurgische anatomische wijzigingen eisen als voorwaarde is niet noodzakelijk voor een eerlijke competitie en valt mogelijk niet te rijmen met de evoluerende wetgeving en met de mensenrechten."

Meest gelezen