Maastricht en Aken willen sluiting Tihange juridisch afdwingen

Maastricht wil juridische stappen ondernemen tegen de kerncentrale van Tihange. Op de gemeenteraad van de Nederlandse stad ligt een breed gesteunde motie in die zin klaar. Dat is bevestigd aan VRT Nieuws. De gemeenteraad van Maastricht wil zich aansluiten bij de Duitse stad Aken om een "brede internationale coalitie" te vormen die de sluiting van de Belgische kerncentrale juridisch wil afdwingen.

De recente talrijke incidenten bij de Belgische kerncentrales veroorzaken al enige tijd onrust bij onze buurlanden. De Nederlandse en Duitse naburige regio's hekelen de verlenging van de levensduur van de centrales, die door onze federale regering is beslist, en het kennelijke gebrek aan transparantie en informatie.

"De tijd van politiek correct uitspreken dat we een einde aan de Belgische probleemcentrales willen, is na de incidenten en de heropstart voorbij. Wij voelen ons niet serieus genomen door de Belgen", zegt fractievoorzitter Gert-Jan Krabbendam van de partij GroenLinks.

Hij wil dat het gemeentebestuur van Maastricht juridische stappen onderneemt om de sluiting van Tihange af te dwingen en heeft het initiatief genomen tot een motie in die zin, een motie die gesteund wordt door negen van de tien partijen in de Maastrichtse gemeenteraad. Die zal zich er dinsdag over uitspreken, maar de kans is dus groot dat de motie wordt goedgekeurd en zo op het bord van het bestuur van Maastricht komt.

"Brede internationale bestuurlijke coaltitie"

De gemeenteraad van Maastricht wil op die manier dat de stad zich aansluit bij de de Duitse stadsregio Aken. Die heeft al twee advocatenkantoren in de arm genomen - onder meer een kantoor uit Brussel - om te bekijken welke juridische stappen er kunnen genomen worden om Tihange te laten stilleggen.

"De Maastrichtse politiek heeft er schoon genoeg van dat de veiligheid van onze burgers in gevaar gebracht wordt omdat de Belgen hun zaken niet op orde hebben", klinkt het bij GroenLinks.

De Maastrichtse gemeenteraad wil ook dat de Nederlandse regering er bij onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zelf op aandringt om op korte termijn tot sluiting van de kerncentrales over te gaan. "De Belgische minister geeft aan dat het om een nationale aangelegenheid gaat. Wij staan in feite met onze rug tegen de muur", klinkt het.

Eind deze maand houdt Aken alvast een persconferentie over de kwestie.

Meest gelezen