"Atoomtest Noord-Korea past perfect bij propaganda regime"

Noord-Korea verontrust andermaal de internationale gemeenschap nu het een waterstofbom zou hebben getest. Experts zijn verrast door het nieuws, maar twijfelen tegelijk of het wel om een echte waterstofbom gaat. "Een heel belangrijk doeleind van het Noord-Koreaanse atoomprogramma is de binnenlandse bevolking voorliegen met propaganda", zegt specialist Sicco Van der Meer. "Daar past zo'n atoomtest heel goed bij."
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Het nieuws over de "geslaagde test" met een miniatuurwaterstofbom werd aangekondigd op de Noord-Koreaanse staatstelevisie. Toch nog even een slag om de arm houden. De Japanse autoriteiten hebben in elk geval geen radioactiviteit gemeten en volgens specialisten was de aardschok niet krachtig genoeg voor een waterstofbom.

"We weten nog niet zeker of de claim van Noord-Korea waar is en of de test gelukt is", zegt ook Sicco Van der Meer, specialist Noord-Korea bij het gerenommeerde Clingendaelinstituut in Nederland. "Ze hebben in elk geval wel een test gedaan. Het is nu wachten op gegevens of het om een echte waterstofbom gaat, of eerder een normale kernbom of simpelweg een normale atoombom met een kleine beetje waterstof erbij om maar te kunnen claimen dat het om een waterstofbom gaat."

Het is niet de eerste keer dat Noord-Korea tests doet met nucleaire bommen. Toch is Van der Meer naar eigen zeggen verrast door het nieuws. "De afgelopen dagen lieten de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten al verstaan dat ze zo'n test verwachtten, maar ik dacht dat het om grootspraak van Noord-Korea ging. Als het hen gelukt is, dan is dat een behoorlijke prestatie van het regime."

"Binnenlandse propaganda"

Het is dus nog niet duidelijk of het om een echte waterstofbom gaat, laat staan dat Noord-Korea het wapen al zou kunnen inzetten. "Dat zou zelfmoord zijn voor Noord-Korea", stelt specialist Van der Meer. Maar waarom stuurt Noord-Korea dan het onrustwekkende bericht de wereld in, niet toevallig twee dagen voor de verjaardag van leider Kim Jong-un?

"Het atoomprogramma van Noord-Korea heeft meerdere doeleinden", zegt Sicco Van der Meer. "In de eerste plaats wil het regime zijn bevolking met zo'n propaganda voorliegen en aantonen dat zij een supergoed regime hebben dat ervoor zorgt dat de buitenlandse vijanden worden geweerd. Daar past zo'n atoomtest natuurlijk bij."

"Maar Pyongyang wil ook het buitenland afschrikken van inmenging. Ze zijn namelijk bang voor een Amerikaanse invasie. En ze willen ook onderhandelingen afdwingen."

500 keer krachtiger dan Hiroshima

Mocht het verhaal van de waterstofbom kloppen, dan is er in elk geval wel reden tot ongerustheid. "Zo'n waterstofbom is een superkrachtige variant van een gewone kernbom. Hij is 500 keer krachtiger dan de bom die op Hiroshima is gevallen in 1945 en daar met de eerste klap 80.000 doden veroorzaakte."

Zo'n krachtige bom wordt tegenwoordig ondergronds getest in een diepe tunnel. "Er gaan geruchten dat het op tien kilometer diepte is gebeurd. Dat is heel erg diep", weet Van der Meer. "In de tunnel is allerhande meetapparatuur aangebracht waardoor je heel goed kan zien wat de explosie precies doet en wat je moet aanpassen om de bom beter te maken."

Meest gelezen