Archieven van het Vichy-regime worden openbaar

Zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn in Frankrijk voor het eerst archieven van het collaborerende Vichy-regime openbaar gemaakt. Dat is vooral belangrijk voor de families van slachtoffers van de nazibezetting.
1940 AP

Een deel van het archief was al toegankelijk voor onderzoekers en historici, maar vanaf nu zullen ook gewone burgers inzage kunnen nemen in het grootste deel van de archieven. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor documenten die van belang zijn voor de nationale veiligheid. In totaal gaat het om 200.000 documenten.

Volgens de Franse historicus Gilles Morin zullen de opengestelde archieven een erg belangrijke blik kunnen werpen op de werking van het met de nazi's collaborerende regime van generaal Philippe Pétain tussen 1940 en de bevrijding in augustus 1944.

Naast voer voor historici is het archief ook erg belangrijk voor de nabestaanden van de slachtoffers van de bezetting en het regime. Het bewind van Pétain werkte overigens samen met de Duitsers bij de deportatie van 76.000 Franse Joden. De overlevenden en hun families zullen nu meer kunnen overnemen over wat er precies gebeurd is.

Datzelfde geldt uiteraard ook voor de nabestaanden van weerstanders die vervolgd en vaak op brutale wijze omgebracht werden door zowel de Duitse bezetters als door de toen wel erg actieve politie van Vichy.

Pétain vs. de Gaulle

Het zogenoemde regime van Vichy onder generaal Philippe Pétain kwam aan de macht na de ondergang van Frankrijk in juni 1940 toen Duitse troepen het land overspoelden. Extreemrechtse politici en militairen verkozen toen om het op een akkoordje te gooien met de Duitsers.

Dat regime had zijn zetel in de stad Vichy en regeerde onder Duitse curatele het niet bezette gebied in het zuidoosten van Frankrijk en de kolonies in Noord-Afrika. Net als in bezet Frankrijk werden in die gebieden verzetslui, Joden en dissidenten opgepakt en vermoord.

Na de bevrijding door geallieerde troepen in 1944 stortte het regime in en maakte het plaats voor dat van generaal Charles de Gaulle die in 1940 naar Groot-Brittannië was gevlucht en banden had gesmeed met het Franse verzet. Een aantal leiders van Vichy werden geëxecuteerd. Pétain zelf ontsnapte aan de doodstraf wegens zijn rol in de Eerste Wereldoorlog.

Meest gelezen