EU verlengt sancties tegen Rusland met half jaar

De Europese Unie heeft de economische sancties tegen Rusland verlengd met zes maanden tot eind juli. Dat is een gevolg van de aanhoudende spanningen in het oosten van Oekraïne. Rusland heeft overigens een voedselembargo afgekondigd tegen Oekraïne.
AP2013

De Europese sancties tegen Rusland zijn al van kracht van juli 2014 en waren een antwoord op de inmenging van Moskou in de oorlog in het oosten van Oekraïne. Die sancties zijn geleidelijk uitgebreid en werden door Moskou beantwoord met onder meer een boycot van Europese landbouwproducten, zoals onze Belgische appelen en peren.

Sinds begin vorig jaar is er een wankel bestand in Oost-Oekraïne, maar ondergronds gaat de krachtmeting tussen beide buurlanden nog steeds door. Bovendien is er nog altijd geen uitzicht over een duurzame oplossing voor het conflict. 

Daarom is nu dus beslist om de sancties tegen Rusland met nog eens zes maanden te verlengen tot juli volgend jaar. Die sancties viseren vooral de financiële sector, maar ook defensie en olie en gas. Zo weigerde Frankrijk om twee Mistral-marineschepen die besteld en afgewerkt waren, te leveren aan Moskou. Die zijn intussen verkocht aan Egypte.

Ondanks aanvankelijk scepticisme hebben de westerse sancties Moskou wel degelijk pijn gedaan, vooral omdat de Russische economie al voor de oorlog in Oekraïne in een diepe crisis verzeild geraakt was. Bovendien wordt Rusland nu erg afhankelijk van economische banden met China, dat goedkope energiecontracten heeft afgetroggeld, waardoor president Vladimir Poetin in eigen rangen nogal wat kritiek kreeg.

Rusland legt Oekraïne voedselembargo op

De Russische premier Dmitri Medvedev (foto in tekst) heeft intussen opnieuw uitgehaald naar Oekraïne. Zo heeft hij een embargo op de invoer van voedingsproducten uit Oekraïne afgekondigd.

Dat embargo gaat niet toevallig op 1 januari volgend jaar in, net de datum dat het vrijhandelsakkoord tussen de EU en Oekraïne van kracht wordt.

Het was net dat vrijhandelsakkoord dat tot een breuk tussen Rusland en Oekraïne heeft geleid en uiteindelijk tot het volksprotest, het verdrijven van een pro-Russische president en de bezetting van de Krim en het oosten van Oekraïne door pro-Russische eenheden.

Vorige week tekende de Russische president Vladimir Poetin al een decreet dat Oekraïne uitsluit uit de vrijhandelszone die Moskou met de voormalige Sovjetrepublieken verbindt. Met die zone wil Rusland zijn invloed in de voormalige Sovjetrepublieken economisch herstellen.

Meest gelezen