EU wil dat Thailand "garnalenslavernij" uitbant

De Europese Commissie heeft Thailand een waarschuwing gegeven om de wantoestanden in de sector van de garnalen te verbeteren. De voorbije maanden is gebleken dat de mensen die in die sector in Thailand werken in een soort slavernij worden gehouden.

EU-commissaris voor Visserij Karmenu Vella waarschuwt Thailand dat het de mensenrechten en sociale rechten in de sector onmiddellijk moet verbeteren; zo niet dreigt de EU de invoer van garnalen uit dat land stop te zetten. In de Verenigde Staten gaan er stemmen om op Thailand onder druk te zetten inzake slavernij.

U staat er in deze feestdagen misschien niet bij stil, maar aan de herkomst van scampi's en gamba's op uw bord hangt meer dan een geurtje. De voorbije maanden hebben het persbureau AP en de Britse krant The Guardian grote wantoestanden vastgesteld zowel in de visserij als in het pellen van garnalen in Thailand.

Dat land is Ć©Ć©n van de grootste uitvoerders van "seafood" ter wereld en dat brengt jaarlijks meer dan vijf miljard dollar op. De EU voert jaarlijks voor meer dan 500 miljoen euro aan garnalen uit Thailand in.Ā Een Europese of Amerikaanse boycot zou Bangkok dan ook duur te staan komen.Ā 

Slaven vissen en pellen garnalen

Uit onderzoek van AP en The Guardian blijkt dat slavernij en brutaal geweld op grote schaal worden toegepast in de Thaise garnalensector. Het gaat dan vooral uit -al dan niet legale- immigranten uit Cambodja, Laos, Myanmar en Bangladesh.

Die worden naar het meer welvarende Thailand gelokt met belofte voor werk, maar worden opgesloten, mishandeld en als slaven te werk gesteld op schepen voor de kust, waar ze niet af mogen. Ze werken in erg slechte omstandigheden erg lange uren, krijgen nauwelijks voedsel, worden voortdurend geĆÆntimideerd, vaak gefolterd en op brutale wijze vermoord als ze zich verzetten.

Ook op het land worden de Thaise garnalen vaak gepeld door slaven die in allerlei werkplaatsen opgesloten worden. Uit invallen van de politie blijkt dat dat bovendien in erg onhygiĆ«nische omstandigheden gebeurt en in veel plaatsen zijn ook kinderen aan het werk gezet.Ā Die verwerkingsfabrieken liggen soms in kleine zijstraten nabij toeristische plekken in steden zoals Bangkok.

Politie en overheid knijpen oogje dicht

Dit jaar zouden er al meer dan 2.000 slaven ontsnapt of gered zijn, maar duizenden anderen zouden die kans niet krijgen. Wie ontsnapt, is dan ook nog niet veilig, want wordt vaak opnieuw ontvoerd door de eigenaars van garnalenfabrieken of wordt aan hen overgeleverd door corrupte poltieagenten of ambtenaren.

Er is dan ook veel geld mee gemoeid en veel van die garnalen belanden uiteindelijk op de markt in de VS of Europa. Grote lokale Thaise producenten verkopen hun "slavengarnalen" volgens de Britse krant The Guardian aan onder meer winkelketens zoals Walmart, Carrefour, Costco, Tesco en Aldi UK. Net als NestlĆ© beloven die nu om beter toe te kijken op de herkomst van hunĀ  producten uit Thailand.

Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) is slavernij verboden in bijna elk land, maar leven er wereldwijd 21 miljoen mensen in slavernij. In Thailand -dat al een slechte reputatie heeft inzake mensenhandel- zouden er dat een half miljoen zijn.

De militaire regering in Bangkok belooft de situatie te verbeteren, maar het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken overweegt om de bondgenoot in Aziƫ te straffen met handelssancties.

Meest gelezen