IMF-topvrouw Lagarde moet terechtstaan

Een Franse rechtbank heeft beslist dat Christine Lagarde, de voorzitster van het Internationaal Muntfonds (IMF), zich moet verantwoorden voor haar rol in het Adidas-schandaal.

De beslissing is vreemd, want in september had de aanklager nog voorgesteld om het onderzoek naar de rol van Lagarde (boven) stop te zetten. Toch zijn de rechters daar niet op ingegaan en zou er dus wel een proces komen tegen Lagarde. Zeker is dat niet, want haar advocaat zou in beroep kunnen gaan.

De zaak slaat op de verkoop van het Duitse sportmerk Adidas door de Franse zakenman Bernard Tapie (foto in tekst) begin de jaren 90. Die voelde zich toen bedrogen door de bank Crédit Lyonnais en spande een rechtszaak in tegen de Franse staat die nadien eigenaar was van de zieltogende bank.

In 2008 besliste Christine Lagarde -toen minister van Financiën- om een bemiddelingsprocedure op te starten. Na afloop van die procedure werd beslist dat de Franse staat Tapie een vergoeding van 403 miljoen euro zou betalen.

Sindsdien is er discussie of Lagarde als minister al dan niet een fout heeft begaan door die bemiddeling op te starten. Critici zeggen dat er toen politieke invloed werd gebruikt. Bernard Tapie, ooit socialist, steunde in 2008 de conservatieve president Nicolas Sarkozy.

Onlangs heeft een andere rechtbank overigens beslist dat Tapie die vergoeding moet terugbetalen, maar hij gaat in beroep en dus is het einde van die zaak nog niet in zicht.

AP2008

"Lagarde kan IMF-topvrouw blijven"

Als Lagarde voor de rechter moet komen, zou dat alleszins erg vervelend zijn voor het imago van Frankrijk. Volgens huidig minister van Financiën, de socialist Michel Sapin, kan Lagarde ook tijdens een proces op post blijven bij het IMF. "Ze is onschuldig tot het tegendeel bewezen is", zegt Sapin.

Het is wel het bestuur van het IMF dat daarover beslist en dat bestuur heeft vandaag het vertrouwen in Lagarde bevestigd. Wel loopt het mandaat van Lagarde in juli volgend jaar af. Onlangs had ze laten verstaan dat ze kandidaat was voor een nieuw mandaat van vijf jaar.

Als Lagarde moet opstappen of niet meer herkozen wordt, zou dat een forse blamage zijn voor Frankrijk. In 2011 moest haar voorganger, de Franse socialist en ex-minister Dominique Strauss-Kahn, opstappen na een reeks seksschandalen. Bij één ervan zou hij een kamermeisje hebben aangerand in een hotel in New York. Die zaak is echter nooit voor de rechter gekomen.

Het voorzitterschap van het IMF is er een erg prestigieuze en invloedrijke functie in de financiële wereld. Uiteraard zou Frankrijk -zelfs de huidige socialistische regering- die post niet graag uit handen geven, ook al behoort Lagarde tot de conservatieve Republikeinen van Sarkozy. De Franse "grandeur" is in Parijs nog altijd belangrijker dan partijpolitiek.

Meest gelezen