Twee medewerkers Vaticaan opgepakt voor lekken geheime documenten

Twee medewerkers van het Vaticaan zijn opgepakt op verdenking van het lekken van vertrouwelijke documenten. Het tweetal maakte tot vorig jaar deel uit van een commissie die de financiën van de Heilige Stoel moest hervormen. Volgens het Vaticaan gaat het om een "zware beschadiging van het vertrouwen van de paus". Het is alleszins het grootste schandaal sinds de zogenoemde Vatileaks in 2012.

De Spaanse prelaat Lucio Angel Vallejo Balda (54), de op een na hoogste in rang in de prefectuur voor Economische Zaken, en Francesca Chaouqui (33), een Italiaanse communicatiespecialiste, werden afgelopen weekend opgepakt. Chaouqui werd vandaag vrijgelaten omdat ze goed meewerkt met het onderzoek.

Zowel Vallejo Balda als Chaouqui maakten deel uit van een commissie die in 2013 door paus Franciscus in het leven werd geroepen en die als taak had om orde op zaken te stellen in de financiële zaken van de Heilige Stoel. De commissie leverde vorig jaar haar eindrapport af. Als gevolg van de adviezen in dat rapport besliste Franciscus om een nieuw ministerie van Economische Zaken op te richten.

Vallejo Balda is vandaag nog steeds in dienst van het Vaticaan en is onder meer lid van de conservatieve beweging Opus Dei. Hij is ook degene die Chaouqui destijds in dienst nam. De aanwerving was intern fel besproken, niet in het minst wegens de gewaagde foto op haar Facebookprofiel.

Grootste schandaal sinds Vatileaks

Monseigneur Angel Vallejo Balda is volgens de Italiaanse media de hoogste in rang in de Curie -het bestuursorgaan van het Vaticaan- die ooit werd gearresteerd. Drie jaar geleden werd onder meer de butler van de toenmalige paus, Benedictus XVI, gearresteerd nadat hij brieven had gelekt over de corruptie binnen de Curie. De butler werd veroordeeld en zat verschillende maanden in de cel in het Vaticaan vooraleer Benedictus hem amnestie verleende. De man werkt nu in een van de ziekenhuizen van het Vaticaan.

Volgens sommige waarnemers zou dat schandaal de aanleiding geweest voor het ontslag van Benedictus. De kerkvorst zou erg ontdaan geweest zijn door de lekken en de intriges binnen de muren van het Vaticaan en gevoeld hebben dat hij, door zijn hoge leeftijd en zwakke gezondheid, niet meer in staat was om ermee de mistoestanden aan te pakken.

Stroomversnelling

Het onderzoek naar het huidige schandaal kwam in een stroomversnelling door de aangekondigde publicatie van twee boeken later deze week. De boeken zouden zijn gebaseerd op het gelekte materiaal.

De auteur van een van de boeken is de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi. Hij stelt woensdag in Rome zijn boek voor over onder meer de "ongelooflijke geldverspilling door het kerkelijk bestuur". Nuzzi is overigens ook de journalist die in 2012 een boek uitbracht over vriendjespolitiek, corruptie en onderlinge strijd binnen de Curie. Dat boek was gebaseerd op de door de butler van Benedictus gestolen documenten.

Meest gelezen