Het is nu officieel: roamingkosten verdwijnen vanaf juni 2017

Wie vanaf 15 juni 2017 naar een ander land binnen de Europese Unie trekt, zal niet langer meer moeten betalen om te telefoneren, te sms'en of mobiel te surfen. Het Europese Parlement heeft daarvoor - na jaren onderhandelen - het licht op groen gezet in Straatsburg. De Belgische Europarlementsleden reageren positief, maar wijzen ook op onvolmaaktheden van het akkoord.

Over het afschaffen van de roamingkosten wordt al lang gepraat. Begin dit jaar vonden de lidstaten nog dat de roamingkosten zeker tot 2018 aangerekend mochten blijven. "De Raad wijkt voor de telecomlobby", luidde de kritiek toen.

Eind juni bereikten de onderhandelaars van de Raad en het Parlement toch een compromis. Op 15 juni 2017 zullen de roamingkosten definitief verdwijnen, in afwachting gaan op 30 april 2016 de maximumtarieven voort naar beneden. Voor bellen vanuit het buitenland zal dan nog maximum 0,05 euro extra betaald moeten worden, voor een sms 0,02 euro en per megabyte data 0,05 euro. Die compromistekst werd vandaag goedgekeurd.

Een ander onderdeel van hetzelfde "telecompakket" is de verankering van het principe van de netneutraliteit. In de wetgeving van alle 28 lidstaten zal ingeschreven moeten worden dat bedrijven die internettoegang aanbieden elke vorm van internetverkeer gelijkwaardig moeten behandelen. Content, apps of specifieke diensten zullen alleen maar in uitzonderlijke omstandigheden geblokkeerd of vertraagd mogen worden.

Prijsverhogingen en achterpoortjes

"Ondanks de grote lobby van de telecomindustrie is het toch gelukt om redelijk snel een definitief einde te maken aan roamingkosten", zegt Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V). Hij vindt het jammer dat er geen onmiddellijke afschaffing komt, maar kan zich vinden in de trapsgewijze aanpak van het akkoord.

Ook de N-VA keurde de compromistekst goed, maar zag toch nog ruimte voor verbetering. "We betreuren dat de consumenten die niet of nauwelijks reizen, de kosten zullen moeten betalen voor mensen die meermaals per jaar naar het buitenland trekken", zegt Anneleen Van Bossuyt. Ze doelt op de vrees dat operatoren die geen vergoeding meer zullen krijgen wanneer buitenlanders tijdelijk van hun netwerk gebruikmaken hun prijzen zullen verhogen om het verlies te compenseren.

De nieuwe wetgeving laat evenwel een kleine meerprijs toe, op voorwaarde dat de operatoren kunnen aantonen dat hun binnenlandse tarieven zullen worden beïnvloed. In België moet het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) daarvoor de toestemming geven.

Bart Staes (Groen) wijst op nog een ander achterpoortje die de afschaffing van roamingkosten volgens hem relativeert. Tegen 15 december 2016 moet de Europese Commissie definiëren wat 'redelijk gebruik' van roaming is. Wie boven dat niveau verbruikt, zal alsnog een toeslag moeten betalen. Die zal wel niet hoger mogen liggen dan de maximale groothandelsprijs die providers aan elkaar betalen. "Het is dus verre van zeker dat het gebruik van mobiele telefoons over de grens goedkoper wordt vanaf 2017", waarschuwt Staes.

Meest gelezen