"Akkoord tussen EU en Turkije over vluchtelingen"

In Brussel hebben de Turkse president Tayyip Erdogan en de leiders van de Europese instellingen gepraat over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Veel vluchtelingen beginnen vanuit Turkije aan de gevaarlijke overtocht over de Middellandse Zee naar Europa.
Erdogan en Schulz voor het begin van de vergadering.

In het kader van zijn staatsbezoek aan België heeft Erdogan overlegd met Martin Schulz, Donald Tusk en Jean-Claude Juncker, de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie over hoe de migrantenstromen die vanuit het Midden-Oosten via Turkije naar Europa lopen, beter beheerd en vertraagd kunnen worden.

Er zou een principeakkoord zijn over een actieplan. Turkije zal zijn grenzen beter bewaken zodat minder mensen de gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee aanvatten. Gezamenlijke patrouilles met de Griekse kustwacht, onder de leiding van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, moeten daarbij helpen. Boten die worden onderschept, kunnen terug naar Turkije worden geleid.

In ruil betaalt de Europese Unie mee aan de bouw van zes nieuwe kampen voor alles samen twee miljoen vluchtelingen. De Europese lidstaten engageren zich ook tot de opvang van 500.000 vluchtelingen uit die nieuwe centra die op die manier uit de handen van mensensmokkelaars worden gehouden.

Erdogan vraagt dan weer van Europa dat het meer zou doen om de oorlog in Syrië te beëindigen, en hij vraagt ook een veilige zone aan de grens met Syrië. Donald Tusk zei dat daarover gepraat kan worden, maar alleen als Turkije meer doet voor de opvang van vluchtelingen.

Vanavond wordt er nog voort gepraat.

Meest gelezen