"Vluchtelingencrisis zelfde opdracht als Duitse eenheid"

De integratie van honderdduizenden vluchtelingen is een vergelijkbare, even grote opdracht als de Duitse eenmaking. Dat heeft de Duitse bondspresident Joachim Gauck in Frankfurt gezegd tijdens de plechtige herdenking van de "Wiedervereinigung" van Oost- en West-Duitsland, exact 25 jaar geleden.

"Op 3 oktober 1990 werden de twee Duitslanden weer één, een gebeurtenis die bij velen nog tranen van blijdschap en het 'alles-is-mogelijk'-gevoel oproept", sprak Gauck. "Laten we die herinnering en die ervaring van toen en van de soms moeizame weg naar een herenigd land gebruiken om ons sterker te maken in de huidige situatie", waarmee de president verwees naar de vluchtelingencrisis. "Want zoals in 1990 wacht ons een uitdaging die generaties zal bezighouden."

Gauck wees op de hulpbereidheid van velen, maar toonde begrip voor de angst bij anderen bij de grote toevloed van vluchtelingen. "Dit is ons dilemma: we willen helpen en ons hart is groot. Maar onze mogelijkheden zijn niet eindeloos." Hij vroeg om tijdens het debat controverse niet te laten uitmonden in vijandschap.

Voorts stond de president stil bij de hereniging zelf. Met hun protest in 1989 hebben de Oost-Duitsers een groot geschenk gegeven aan de West-Duitsers, klonk het. "De vreedzame revolutie toont aan dat wij Duitsers vrijheid kennen." Anderzijds gaf het westen van het land de "ossies" zaken als democratie en een grondwet, dixit Gauck.

Feestelijke herdenking

Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat West- en Oost-Duitsland herenigd werden. De herdenkingsfestiviteiten vinden dit jaar plaats in Frankfurt in deelstaat Hessen. De activiteiten zijn gestart met een oecumenische dienst in de kathedraal, hoogtepunt is de officiële ceremonie in de oude opera van Frankfurt.

Onder meer president Joachim Gauck heeft er zowat 1.500 genodigden toegesproken, onder wie bondskanselier Angela Merkel, Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (foto's onderaan) en de Zuid-Koreaanse minister voor Hereniging, Hong Yong Pyo. Bij de eregenodigden zijn 55 activisten uit het vroegere Oost-Duitsland en ook vluchtelingen werden uitgenodigd. De twee hoofdarchitecten van de hereniging, voormalig bondskanselier Helmut Kohl en Mikhail Gorbatsjov, de laatste leider van de Sovjetunie, zijn wegens gezondheidsredenen niet aanwezig.

Frankfurt verwacht dit weekend zowat 1,5 miljoen bezoekers uit heel Duitsland. De festiviteiten duren tot zondagavond. Vanavond was er rond 21 uur een klank- en lichtshow waarbij 25 bruggen over de Main, één voor elk jaar hereniging, verlicht werden.

Meest gelezen