"Gechoqueerd door verschrikkelijke bombardement op AZG-ziekenhuis"

Artsen zonder Grenzen reageert woedend op het dodelijke bombardement van een AZG-ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz, wellicht het gevolg van "collateral damage". De organisatie vraagt de Amerikaanse en Afghaanse overheid om uitleg en eist een volledig en transparant onderzoek.

Bij het bombardement van het ziekenhuis kwamen zeker 19 mensen, onder wie 12 medewerkers van AZG, om het leven. Ook 4 volwassen patiënten en 3 kinderen overleefden de aanval niet. 37 hulpverleners raakten zwaargewond. Er worden ook nog heel wat medewerkers en patiënten vermist, het ziekenhuis zelf is ook zwaar beschadigd. Volgens de Belgische tak van Artsen Zonder Grenzen zijn er echter geen landgenoten onder de slachtoffers.

Eerst was niet duidelijk wie het bombardement had uitgevoerd, maar intussen gaf het Amerikaanse leger toe dat het ziekenhuis geraakt is tijdens een reeks VS-bombardementen tegen de taliban, en er dus sprake is van "collateral damage". 

AZG reageert "geschokt en woedend op het verschrikkelijke bombardement". De hulporganisatie zegt dat het al maanden geleden de coördinaten van het ziekenhuis aan alle strijdende partijen heeft doorgegeven, net om situaties als deze te vermijden. "Artsen Zonder Grenzen communiceert altijd over haar exacte locaties in de conflicthaarden met alle partijen. Ook hier gebeurde dit op regelmatige basis in de afgelopen maand, meest recent op 29 september", klinkt het.

Nog volgens AZG belde het na het losbarsten van het bombardement verschillende keren en in paniek met de Amerikaanse overheid in Washington en met de NAVO maar duurde het nog minstens een uur vooraleer de bommenregen stopte. AZG heeft de Amerikaanse en Afghaanse overheid dan ook om uitleg gevraagd.

Oorlogsmisdaad

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International vraagt een grondig onderzoek. Lore Van Welden: "Het is vandaag absoluut een gitzwarte dag voor het internationaal humanitair recht. Een ziekenhuis zou een veilige haven moeten zijn en is in principe onaantastbaar, ook binnen het internationaal recht. De aanval van deze nacht op dat ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen doet veel vragen rijzen."

"Het bombarderen van een medisch centrum is een grove schending van de Conventie van Genève en het internationaal humanitair recht", zegt Jean-Nicolas Marti, hoofd van het Rode Kruis in Afghanistan. Dat daarbij verschillende vrienden van Artsen zonder Grenzen en patiënten gedood zijn, noemt hij ronduit walgelijk.

De VN Hoge Commissaris voor de mensenrechten, prins Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein van Jordanië, noemt het ziekenhuisbombardement tragisch, onvergeeflijk en mogelijk zelfs crimineel. "Als een rechtbank het treffen van het ziekenhuis als bewust bewezen acht, dan kan dat als een oorlogsmisdaad gezien worden."

"Een tragisch incident"

Het hoofd van de Amerikaanse troepen in Afghanistan heeft zijn medeleven betuigd voor de slachtoffers. Maar de minister van defensie, Ashton Carter, wil niet bevestigen noch ontkennen dat de Amerikanen verantwoordelijk zijn voor de aanval op het ziekenhuis. In een statement heeft hij wel gezegd dat het geweld in de regio de laatste dagen is toegenomen en dat Amerikaanse troepen er Afghaanse soldaten bijstonden in gevechten tegen de taliban. Carter zei ook dat onderzocht zal worden wat er precies gebeurd is.

Meest gelezen