Meer dan helft EU-lidstaten wil geen ggo's op zijn grondgebied

15 van de 28 Europese lidstaten hebben aan de Europese Commissie gemeld dat ze geen genetisch gewijzigde gewassen of ggo's willen op hun grondgebied. Morgen is de laatste dag voor het vragen van een uitzondering (een "opt-out") op de Europese regelgeving, want die staat ggo's toe. Mogelijk voegen er zich nog enkele lidstaten bij de lijst van 15.

In ons land heeft Wallonië om een uitzondering gevraagd. Daardoor zullen gewassen zoals genetisch gemodificeerde maïs in Vlaanderen wel worden toegelaten en in Wallonië niet.

Ten laatste morgen moeten de lidstaten aan de Commissie laten weten of ze ggo's weigeren. Een dag voor het aflopen van de deadline staat de teller op 15. België en het Verenigd Koninkrijk vroegen een gedeeltelijke vrijstelling. Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Griekenland, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Nederland en Polen willen helemaal geen ggo's.

Volgens Groen-europarlementslid Bart Staes zullen nog enkele landen om een opt-out vragen. "Wellicht worden het er in totaal 18", zegt hij. Staes heeft het ook over "een zeer duidelijk teken" en hij wijst erop dat Vlaanderen in de minderheid is. "Vrijwel al onze buurlanden zeggen duidelijk dat ze geen ggo’s willen op hun grondgebied."

Is opt-out waterdicht?

Het is vervolgens aan de Commissie om de ontwikkelaars op de hoogte te brengen van de weigeringen. Zij kunnen tegen die beslissingen beroep aantekenen, waarna de lidstaten "ernstige motieven" kunnen inroepen om hun beslissing te motiveren.

Volgens Staes knelt daar net het schoentje. "Er bestaan ernstige bezwaren dat het wettelijk kader voor deze opt-outs niet waterdicht is. Dit kan ertoe leiden dat biotechbedrijven procedures aanspannen tegen nationale overheden." Het is daarom van het grootste belang, zegt Staes, dat zowel de Europese Commissie als de minderheid van lidstaten die wel ggo's toestaan, de anderen hun steun betuigen.

Meest gelezen