Ook in België worden zwakbegaafde meisjes in de prostitutie gelokt

Ook in België worden zwakbegaafde meisjes die in een instelling zitten, in de prostitutie gelokt door zogenaamde loverboys. Dat bevestigt Stef Janssens van Myria, de onafhankelijke Nationale Rapporteur voor Mensenhandel. Vlaamse parlementslid Freya Vandenbossche vraagt minister Jo Vandeurzen om "een grondig onderzoek." Eerder kwam in Nederland een grote zaak aan het licht, waarbij minstens 76 meisjes en vrouwen in de prostitutie werden gepraat. "Slechts het topje van de ijsberg", luidt het daar.
(foto Evangelische Omroep Nederland)

Ook Janssens heeft weet van dossiers in België waarbij "zwakbegaafde meisjes uit jeugdinstellingen gerecruteerd worden door loverboys en uiteindelijk in de prostitutie belanden."

Die loverboys begeven zich in de buurt van de jeugdinstellingen om dan hun slag te slaan wanneer de meisjes zich buiten de instelling begeven, bevestigt Janssens. De meisjes worden dan bijvoorbeeld met de auto opgepikt. Janssens waarschuwt dat dit "in de sector van de jeugd dit onvoldoende als een probleem wordt gezien".

Freya Vandenbossche (SP.A) vraagt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) "om de zaak ernstig te nemen en onmiddellijk in actie te schieten. Hij moet meteen een grondig onderzoek opstarten en ervoor zorgen dat dergelijke praktijken onmogelijk worden."

Zeker 76 slachtoffers van loverboys in Nederland

Eerder kwam via de Evangelische Omroep in Nederland aan het licht dat daar de voorbije twee jaar zeker 76 meisjes en vrouwen met een verstandelijke beperking in de prostitutie beland zijn. Ze zijn geronseld terwijl ze in een inrichting zaten, meldt het televisieprogramma "Dit is de Dag Onderzoek" van de Evangelische Omroep.

De uitzending is voor zaterdag, maar op de website brengt de Evangelische Omroep nu al het verhaal van 3 geronselde vrouwen die een IQ hebben van rond de 60, vergelijkbaar met een kind van 9 jaar. Ondanks het feit dat ze in een instelling zitten, slagen zogenoemde loverboys erin om hen in de prostitutie te praten.

Hoe Loes in de prostitutie werd gelokt

Een van hen is Loes (fictieve naam), die al sinds haar 11 jaar in een instelling voor jongeren met een verstandelijke beperking verblijft. Wanneer ze 18 is, gaat het mis. Ze ontmoet een jongen buiten de instelling die haar voorstelt aan zijn vrienden. Na enkele weken willen ze dat Loes seks heeft met andere mannen, voor geld. Met dat geld kunnen ze dan samen op vakantie gaan. Loes durft niet nee zeggen en kan de situatie niet goed inschatten, waarna ze toestemt. Er wordt een advertentie geplaatst op een sekssite en Loes moet aan het werk.

Uiteindelijk (na verschillende weken) komt er een familielid op uit dat Loes als prostituee werkt. Er wordt aangifte gedaan en Loes wordt in een gesloten instelling geplaatst. Het is maar één tientallen voorbeelden.

"Slechts het topje van de ijsberg"

Het aantal van 76 kwam aan het licht toen een onderzoeksjournalist een inventarisatie deed onder ruim negentig advocaten in Nederland die gerechtigd zijn slachtoffers van mensenhandel bij te staan.

Volgens Nationaal Rapporteur Mensenhandel Corine Dettmeijer gaat het slechts om het topje van de ijsberg, omdat er meestal geen aangifte wordt gedaan door slachtoffers. Sowieso vindt zij het huidige aantal al schokkend.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat er meteen actie wordt genomen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland stelt dat aangesloten instellingen inderdaad met die problemen te maken hebben. Ze vinden dat er niet genoeg middelen zijn om de jongeren tegen ronselaars te beschermen.

Meest gelezen