Shell staakt olieboringen in het Noordpoolgebied

Shell staakt de olieboringen in het Noordpoolgebied. Het Nederlands-Britse oliebedrijf heeft naar eigen zeggen onvoldoende olie gevonden om verdere exploitatie in de Tsjoektsjenzee voor de kust van Alaska te verantwoorden. Tegen de oliewinning was groot verzet van milieuorganisaties.

De oliemaatschappij was sinds augustus opnieuw naar olie aan het boren in Alaska. Het concern boorde een bron van twee kilometer diep aan in de Tsjoektsjenzee en vond er sporen van olie, maar de hoeveelheden blijken te weinig om verdere exploitatie te verantwoorden. Shell staakt het project niet alleen na de tegenvallende proefboringen, ook de hoge kosten van het project en de strenge en grilligere regels van de Amerikaanse overheid worden aangehaald als redenen om te stoppen.

Het project lag al lang onder vuur door voornamelijk milieuorganisaties. Zij vrezen voor enorme milieuschade door het project, maar desondanks had president Obama het licht op groen gezet voor het project. Ook van zijn voorganger Bush had Shell al licenties gekregen voor boringen in Alaska, maar drie jaar geleden waren de activiteiten er stopgezet na een hele reeks incidenten. Zo verloor het bedrijf onder meer de controle over een gigantisch boordplatform (foto).

AP2012

Voorlopig staakt Shell dus zijn activiteiten in het Noordpoolgebied. Toch is het bedrijf van plan om er op langere termijn terug te keren. "Shell blijft enorm potentieel zien in de Tsjoektsjenzee en het gebied zal ongetwijfeld van belangrijk strategisch belang blijven voor Alaska en de Verenigde Staten", stipt het concern aan. De financiële belangen zijn dan ook enorm. Op de Noordpool ligt naar schatting 20 procent van de totale voorraad nog te ontginnen olie en gas in de wereld.

De precieze financiële gevolgen van de beslissing van Shell om voorlopig de activiteiten in Alaska te staken, zijn nog niet helemaal duidelijk. Het project had voor het bedrijf een waarde van 3 miljard euro en het brengt voor bijna een miljard euro contractuele verplichtingen met zich mee. Hoeveel financiële schade het bedrijf precies oploopt, vertelt Shell eind oktober bij de komende kwartaalcijfers.

"Benieuwd of ze zich definitief terugtrekken"

Milieuorganisatie Greenpeace reageert verheugd op het nieuws. "Als Shell definitief stopt met olieboringen bij Alaska, is dat heel goed nieuws en een overwinning voor het milieu", zegt campagneleidster Faiza Oulahsen aan het Nederlandse persbureau ANP.

"Als dat een beslissing op de lange termijn is, is dat een grote beslissing. Ik ben heel benieuwd of ze zich nu definitief terugtrekken uit het poolgebied", aldus Oulahsen. "Maar het is de vraag of het voor een langere tijd is of alleen voor dit seizoen. Vandaag 28 september was het sowieso de laatste dag van het boorseizoen."

Meest gelezen