Paus verklaart omstreden Spaanse monnik heilig

In de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft paus Franciscus de Spaanse monnik Junipero Serra heilig verklaard. Het is de eerste keer dat een heiligverklaring gebeurt op Amerikaans grondgebied, maar de Indianen zijn er niet erg tevreden over.

De huidige reis van paus Franciscus is tot nu toe over rozen gegaan. Hij was erg welkom in Cuba en ook bij zijn aankomst in de Verenigde Staten. Zowel Washington als Havana zijn erg tevreden over de rol die de paus gespeeld heeft bij het aanknopen van diplomatieke betrekkingen tussen de twee voormalige vijanden.

VS-president Barack Obama had eveneens lof voor de inzet van de paus voor het milieu en tegen de klimaatsverandering, iets waarover Franciscus onlangs een encycliek over gepubliceerd heeft.

Vandaag echter heeft paus Franciscus zoals gepland de monnik Junipero Serra heilig verklaard. Dat is opnieuw historisch, want nooit eerder werd een heiligverklaring uitgesproken in de Verenigde Staten.

Toch is die beslissing niet goed gevallen bij de Indiaanse bevolking van Californië. "Wij verwerpen de heiligverklaring van de moordenaar van ons volk en onze cultuur", zei een woordvoerder van de Kizh Gabrieleno, de Indiaanse natie in de buurt van Los Angeles. 

"De apostel van Californië"

Junipero Serra (1713-1784) was een Spaanse franciscaner monnik die werkte in de missies in Nieuw-Spanje (Mexico). Hij trok mee met Spaanse militaire expeditie die het tegenwoordige Californië inlijfde.

Serra was de stichter van missieposten zoals San Diego, Monterey en San Francisco die nadien uitgroeiden tot grote steden, maar vooral ook centra van Spaanse politieke controle. 

De katholieke kerk beschouwt Serra als de "apostel van Californië" en een pionier in de verspreiding van het christendom. Bij de Indianen heeft hij echter een erg slechte reputatie omdat de Indianen onder druk werden gezet om arbeid te verrichten en zich te bekeren. Zij beschouwen hem als de vernietiger van hun cultuur.

In 1998 werd Serra door paus Johannes-Paulus II zalig verklaard. In 1992 vroeg dezelfde paus echter vergiffenis aan de Indiaanse bevolking van Amerika voor het leed dat hen door de kerk was aangedaan.

Meest gelezen