Chaos en onzekerheid aan Servisch-Hongaarse grens

De grens tussen Servië en EU-lidstaat Hongarije lijkt opnieuw een brandpunt te worden van de vluchtelingencrisis. Hongarije bouwt verder aan een hek langs de hele grens en de vluchtelingen vrezen dat die helemaal gesloten zal worden.

Er blijven alsmaar meer vluchtelingen opduiken aan de grens tussen Servië en Hongarije en vooral dat laatste land weet zich daar geen raad mee. Volgens Bruno Beeckman van de EBU -een samenwerkingsverband van publieke omroepen- blijft dat in de grensplaats Röszke leiden tot chaotische toestanden.

De Hongaarse grenspolitie wil de vluchtelingen doorverwijzen naar een registratiecentrum, maar er komt slechts af en toe een bus opdagen. Bovendien vrezen veel vluchtelingen dat ze daar verplicht zullen worden om in Hongarije te blijven, terwijl ze zo snel mogelijk willen doorreizen naar Oostenrijk of Duitsland.

Volgens Beeckman leidt die onzekere toestand ook tot spanningen tussen de vluchtelingen onderling en zelfs binnen families tussen man en vrouw te midden van huilende kinderen. 

Er wordt ook gevreesd dat Hongarije op 14 september de grens zou willen afsluiten en dat Oostenrijk dat daarna ook zou doen, waardoor de vluchtroute naar Duitsland afgesloten of tenminste veel moeilijker  zou worden. Intussen blijven er vluchtelingen toestromen via Griekenland, Macedonië en Servië en die moeten vroeg of laat ook aan de Hongaarse grens opdagen.

Orbán wil grenshek versneld afwerken

De Hongaarse premier Viktor Orbán zegt intussen dat hij de bouw van het hek langs de grens met Servië sneller wil afwerken. In juni werd tot de bouw van dat hek besloten en dat moest eind augustus af zijn, maar dat is niet gelukt. Minister van Defensie Csaba Hende heeft gisteren ontslag genomen, wellicht omdat het werk niet op tijd klaar is.

Het Hongaarse leger is belast met de bouw van het vier meter hoge hek met prikkeldraad of scheermesdraad langs de 174 kilometer lange grens met Servië. Dat laatste land -en ook de EU- zijn niet echt opgezet met het hek.

Orbán wil nu meer arbeiders aan het werk zetten en de afscherming tegen eind november volledig klaar hebben. Toch zijn al veel vluchtelingen erin geslaagd om over het hek te komen, ook al lopen ze zo verwondingen op.

Het grenshek is wel omstreden, ook al omdat Hongarije in de zomer van 1989 het eerste Oostblokland was dat de prikkeldraad langs het IJzeren Gordijn met Oostenrijk liet doorknippen.

4 miljoen euro van EU voor Hongarije

Hongarije krijgt van de AMIF -het asielfonds van de EU- vier miljoen euro. Met dat geld kan het kleine Centraal-Europese land de ontvangstfaciliteiten voor vluchtelingen verbeteren en extra materiaal aanschaffen. Ook kan het vervoer van vluchtelingen door Hongarije verbeterd worden.

Maandag kreeg Oostenrijk om dezelfde redenen al vijf miljoen euro toegeschoven door de EU.

Meest gelezen