"Duitsland en Oostenrijk moeten hun grenzen sluiten"

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft uitgehaald naar het beleid van Duitsland en Oostenrijk. Volgens hem moeten die hun grenzen sluiten voor vluchtelingen, anders zullen volgens hem "miljoenen mensen" naar Europa worden aangetrokken.

Orban (boven) uitte vanavond op de Oostenrijkse televisie ƖRF flinke kritiek op het besluit van Berlijn en Wenen om vluchtelingen zonder controles binnen te laten. Dat gaat in tegen de Europese regels inzake asiel, iets wat Duitsers en Oostenrijkers inderdaad tijdelijk gedaan hebben om de noodsituatie het hoofd te bieden.

Het grootste deel van die mensen zijn volgens Orban overigens economische vluchtelingen. Hij pareerde de kritiek dat zijn regering die mensen slecht aangepakt heeft. Hongarije was politiek en financieel bereid om die vluchtelingen onderdak en medische verzorging te geven, maar die mensen wilden enkel zo snel mogelijk naar Duitsland, zei Orban.

Het probleem ligt dus niet in Hongarije, maar bij de andere twee landen. Die moeten nu hun grenzen meteen sluiten, want anders zouden miljoenen andere mensen aangemoedigd worden om naar Europa te komen, aldus de Hongaarse premier. Nog volgens Hongarije heeft dat land de plicht om de buitengrens van de Schengenzone te beschermen, desnoods met prikkeldraad langs de grens met Serviƫ.

Vandaag heeft Hongarije overigens twee treinen tegengehouden die vanuit Serviƫ kwamen. De wagons met vluchtelingen moesten bij de grens achterblijven. Toch zouden vandaag nog steeds 1.500 mensen Hongarije zijn binnengekomen.

Wenen wil normalisering van asielpolitiek

Nu lijkt Oostenrijk toch ook geneigd om de uitzonderingsmaatregelen van de voorbije dagen af te bouwen. "In deze noodsituatie moeten we snel en menselijk reageren en we hebben meer dan 12.000 vluchtelingen kunnen helpen", zo zei de Oostenrijkse premier Werner Faymann (foto) vandaag. "Nu moeten we echter geleidelijk opnieuw de binnen de EU afgesproken regels toepassen", luidde het.

Wat dat precies inhoudt, is niet duidelijk, maar wellicht zal Oostenrijk de volgende dagen opnieuw vluchtelingen registreren en controleren. De voorbije dagen liet Oostenrijk die mensen vrij over de grens komen en ongehinderd vertrekken naar waar ze heen wilden, meestal was dat Duitsland. Ze moesten zelfs niet betalen voor de treinen en bussen.

Nog vandaag is een konvooi van 140 Oostenrijkse auto's vluchtelingen in Hongarije gaan ophalen. Ook veel Hongaarse chauffeurs sloten zich bij de actie aan om mensen naar de grens met hun buurland te brengen. Het verwijt dat alle Hongaren onverschillig blijven voor de situatie, klopt dus ook niet.

Merkel onder "friendly fire"

In de Beierse hoofdstad MĆ¼nchen zijn de afgelopen dagen al meer dan 13.000 vluchtelingen aangekomen. Na een eerste medische controle en een maaltijd worden die nadien overgebracht naar andere steden zoals Berlijn, Dresden, Hamburg en Dortmund.

Duitsland en Oostenrijk hebben afgezien van de Europese regelgeving die bepaalt dat vluchtelingen zich in het eerste "veilige land" moeten registreren, in casu dus Hongarije of Griekenland. Op die manier konden de vluchtelingen snel in Duitsland worden opgevangen zonder veel administratieve poespas.

In Duitsland zijn die mensen erg warm opgevangen en waren er tal van vrijwilligers of sympathisanten op de baan. In Dortrmund moest de politie wel tussenbeide komen om een groep neo-nazi's uit het station weg te houden, maar in de oostelijke deelstaat ThĆ¼ringen kwam de lokale minister-president Bodo Ramelow de vluchtelingen dan weer persoonlijk begroeten.

Intussen groeit wel de kritiek op de aanpak van bondskanselier Angela Merkel en dat vanuit haar eigen conservatieve alliantie CDU/CSU. Onder meer de erg conservatieve deelstaat Beieren vindt dat Merkel te veel op eigen houtje gehandeld heeft en beter had overlegd met de deelstaten. Ook zou de "zachte aanpak" van Merkel vluchtelingen nog meer aanzetten om naar Duitsland te komen, luidt het.

Meest gelezen