"Steeds meer vluchtelingen opvangen niet het antwoord"

Verschillende Europese leiders pleiten andermaal voor een verplichte spreiding van asielzoekers over alle lidstaten, maar de Britse premier David Cameron houdt het been stijf en blijft zich uitspreken tegen meer vluchtelingen. Groot-Brittannië krijgt binnen de Europese Unie veel kritiek omdat het zo weinig vluchtelingen opvangt.

Een deel van het Midden-Oosten staat in brand, en dat leidt tot de grootste vluchtelingencrisis in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Steeds meer Europese leiders beseffen stilaan dat er een extra inspanning moet worden gedaan om vluchtelingen op te nemen, maar premier Cameron ziet dat anders. "Het belangrijkste is om vrede te brengen in dat deel van de wereld", vindt hij. "Het antwoord is niet om steeds meer vluchtelingen op te vangen."

Hoe die vrede in het Midden-Oosten moet worden gerealiseerd, blijft tot op vandaag een groot vraagteken: het conflict in Afghanistan duurt nu al decennia lang, in Irak heerst oorlog en geweld sinds de Amerikaans-Britse invasie van 2003 en de burgeroorlog en de verwoestingen in Syrië duren ook al vier jaar. Een einde aan al dat oorlogsgeweld is nog lang niet in zicht.

Het jongetje dat gisteren verdronk aan de Turkse riviera kwam uit de Noord-Syrische stad Kobane. Hij was met zijn vader en broertje op de vlucht voor de oorlog. Cameron zegt vandaag "diep geraakt" te zijn. "Eender wie deze beelden ziet, kan niet anders dan daardoor geraakt te zijn, zeker als vader."

Desondanks is Londen niet geneigd om meer vluchtelingen op te vangen. Van juli vorig jaar tot juni dit jaar verwerkten de Britten 25.571 asielaanvragen. Ter vergelijking: Duitsland verwerkte er bijna 300.000, meer dan elf keer zoveel. Duitsland telt 80 miljoen inwoners, Groot-Brittannië 64 miljoen.

"Morele verplichtingen nakomen"

De Franse president François Hollande heeft nog eens gepleit voor een permanente en verplichte spreiding van asielzoekers in de hele Europese Unie. "Ik denk dat wat we nu doen niet meer genoeg is en dat er landen zijn die hun morele verplichtingen niet nakomen", zei hij op een gezamenlijke persconferentie in Parijs.

De Duitse kanselier Angela Merkel zit helemaal op dezelfde lijn. Zij is vooral geërgerd door de uitlatingen van de Hongaarse premier Viktor Orban, die met zoveel woorden zegt dat het vluchtelingenprobleem in zijn land eigenlijk een Duits probleem is.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt het Westen van onverschilligheid voor het lot van de migranten. "Het zijn niet alleen vluchtelingen die in de Middellandse Zee verdrinken, maar het zijn ook mensen", zegt hij. "Er bestaat ook zoiets als de verplichting om bescherming te geven aan wie dat nodig heeft. De Conventie van Genève geldt niet alleen voor Duitsland, maar voor elke EU-lidstaat."

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zegt dat Turkije zijn deuren openhoudt voor vluchtelingen en roept de Europese landen op hun deel te doen. Vanuit Turkije proberen tienduizenden vluchtelingen illegaal Griekenland en de rest van Europa te bereiken, maar zelf vangt het land ook een kleine 2 miljoen vluchtelingen op.

Meest gelezen