Gevlucht voor oorlog, gestorven op weg naar vrede

Een 3-jarig jongetje, rood T-shirt, aangespoeld aan de Turkse kust. De foto ging gisteren al snel de wereld rond en toont de harde werkelijkheid van de vluchtelingencrisis. Het verhaal achter de jongen die nooit iets anders heeft gekend dan oorlog.

Aylan Kurdi, zoals het bewuste jongetje heet, is drie jaar. Hij groeide op in de Syrische stad Kobani, vlak bij de Turkse grens. Een plaats waar de Koerden en terreurgroep IS enkele maanden geleden nog een zware strijd voerden.

Gisterenochtend beslisten zijn moeder Rihan en zijn vader Abdullah Kurdi om samen met Aylan en zijn broer Galip (5) te vluchten naar veiligere oorden. Ze stapten samen met 19 andere vluchtelingen in twee gammele bootjes op weg naar het Griekse eiland Kos.

Even na hun vertrek liep het al mis. Een van de bootjes kapseisde net voor de kust van de Turkse badplaats Bodrum. Aylan stierf, net als zijn broer Galip, zijn moeder en negen andere vluchtelingen. De vader zou de enige van het gezin zijn die het overleefde. De lichamen werden al snel opgemerkt door een lokale visser. "Ik kwam naar de zee en had schrik. Mijn hart is gebroken", verklaarde hij.

Foto's

Uitzonderlijk waren er ook fotografen op de plek waar de lichamen aanspoelden. Het was het Turkse persagentschap dat de foto's van de 3-jarige Aylan verspreidde.

In geen tijd gingen de beelden de wereld rond. Op Twitter werden ze massaal gedeeld met de hashtag "KiyiyaVuranInsanlik" (menselijkheid aangespoeld), internationale media gebruiken het beeld om de gruwel van de vluchtelingencrisis aan te kaarten. "Als deze foto's de houding van Europa tegenover de vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?", stond te lezen in de Britse krant The Independent.

Naar Canada

Het gezin van Aylan wilde volgens verschillende media een nieuw leven opbouwen in Canada, waar de zus van de vader woonde. Zij probeerde geld bij elkaar te krijgen om haar familieleden weg te krijgen uit Turkije.

"Vrienden en buren hebben geholpen met leningen bij de bank, maar we kregen hen niet weg uit Turkije. Daarom zijn ze in een boot gestapt", zegt ze aan National Post.

Geen alleenstaand geval

Het verhaal van Aylan is geen alleenstaand geval. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben sinds januari van dit jaar al zo'n 350.000 mensen geprobeerd Europa te bereiken, op zoek naar een veiligere plek. Meer dan 2.600 stierven tijdens hun overtocht op zee.

De Turkse autoriteiten melden naar aanleiding van dit verhaal dat hun search- en rescueteams de afgelopen dagen honderden vluchtelingen hebben gered die onderweg waren naar de Griekse eilanden.

Meest gelezen