Meteorologen vrezen ergste El Nino ooit

Het meteorologische fenomeen El Nino zou dit jaar wel eens nieuwe records kunnen breken. Dat verwacht het Amerikaanse centrum voor klimaatvoorspellingen (CPC).

El Nino manifesteert zich om twee à zeven jaar, wanneer de tropische winden boven de Stille Oceaan afzwakken. Dat veroorzaakt zware regenval, met als gevolg overstromingen en aardverschuivingen in het westen van het Amerikaanse continent én extreme droogte in het westen van de Grote Oceaan, met name in Australië en Indonesië. El Nino leidt ook tot een verandering van stromingen rijk aan voedsel voor vissen.

Er wordt al enige tijd gewaarschuwd dat het dit jaar weer zover is, maar nu vreest men ook voor de ergste El Nino ooit. Het meteorologisch fenomeen zou tot de lente van volgend jaar standhouden.

"Sinds maart is de temperatuur van het oppervlaktewater in de Stille Oceaan hoger dan normaal en hij blijft nog stijgen. Er is meer dan 90 procent kans dat El Nino in de herfst en winter zal aanhouden en 85 procent kans tot de lente van 2016", verklaart Mike Halpert, adjunct-directeur van het CPC op een persconferentie. "We voorspellen ook dat El Nino dit jaar bij de meest intense zou zijn, sinds het begin van de metingen in de jaren 1950".

Halpert wijst erop dat de temperatuur van het zeewater 2 graden hoger ligt dan normaal, wat nog maar drie keer het geval geweest is de jongste 65 jaar.

De zwaarste El Nino tot nu toe deed zich voor in 1997, toen naar schatting 23.000 doden vielen als gevolg van het fenomeen en voor tientallen miljarden dollar schade werd aangericht.

NASA-satellietbeelden van de situatie in 1997 vergeleken met nu

Meest gelezen