Extra hekken en politiemensen in Calais

Britten en Fransen hebben extra maatregelen aangekondigd om de vluchtelingenkwestie aan de Kanaaltunnel in Calais een halt toe te roepen. Het gaat om extra hekken, meer politie en een strenger terugkeerbeleid. De crisis liep de voorbije dagen en weken helemaal uit de hand.

Gisteren zaten de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve en zijn Britse collega Theresa May al samen, vandaag kwam het zogenoemde COBRA-comité met ministers en veiligheidsexperts in spoedzitting samen in Londen onder het voorzitterschap van May.

De Britten gaan alvast beter met Frankrijk samenwerken om vluchtelingen weer naar hun land van herkomst te sturen, vooral voor wat betreft West-Afrika, maar er zijn geen details gegeven over hoe dat dan precies zou gebeuren. Tegelijk willen de Britten de problemen meer aan de bron aanpakken, en ervoor zorgen dat vluchtelingen de reis naar Calais niet meer maken, onder meer door de mensenhandelaars aan te pakken.

De Britse autoriteiten willen nog eens 10 miljoen extra investeren in veiligheidsmaatregelen, onder meer in extra hekken. De Fransen kondigden aan dat ze 120 politiemannen extra naar de regio zullen sturen. Critici beweren dat die maatregelen de wanhopige vluchtelingen niet zullen tegenhouden.

"De Britten hebben dat al eens eerder gedaan", zegt VRT-correspondent Frank Renout in Frankrijk. "De Fransen hebben extra politie in het grensgebied bij Calais aan de ingang van de tunnel, maar vooralsnog helpt dit allemaal niet. De mensen willen koste wat het kost het land uit."

"Elkaar niet de zwarte piet toeschuiven"

Elke nacht proberen honderden wanhopige vluchtelingen onopgemerkt het Kanaal over te raken, via de Kanaaltunnel of met een ferry, door in een vrachtwagen of een trein te klauteren. Er is sprake van 3.500 pogingen de voorbije twee nachten - velen proberen meerdere keren per nacht - en de voorbije nacht kwam één vluchteling om het leven bij een aanrijding. Volgens Franse media is hij al de negende dode in de Kanaaltunnel sinds begin juni.

De verschillende instanties (Groot-Brittannië, Frankrijk en de uitbater van de Kanaaltunnel) wezen eerder naar elkaar, maar de Britse premier Cameron zei in Singapore dat het in de huidige toestand "niet het moment is om elkaar met de vinger te wijzen." (...) "Het gaat nu om samenwerken met de Fransen, en die extra maatregelen te nemen."

Welles-nietes

Onlangs had Cazeneuve de baas van Eurotunnel, Jacques Gounon, ervan beschudigd "niet genoeg te doen voor de veiligheid gezien de verslechterende situatie." Volgens Cazeneuve had Eurotunnel het aantal veiligheidsagenten teruggebracht van 325 in 2002 tot 103.

Eurotunnel kwam daarop met heel andere cijfers. Zij zeggen dat hun 'security staff' verdubbeld is tot bijna 200 sinds de start van de migrantencrisis in het begin van de jaren 2000. Sindsdien hebben we 160 miljoen euro gespendeerd aan veiligheidsmaatregelen, voegde Eurotunnel eraan toe.

Dit jaar zou er al 13 miljoen euro naar extra beveiliging zijn gegaan.

Meest gelezen