Nog maar 100 Bengaalse tijgers in 's werelds grootste mangrovewoud

Het aantal Bengaalse tijgers in 's werelds grootste mangrovewoud lijkt drastisch gedaald nu er nog slechts zo'n 100 tijgers werden geteld in de Sundarbans van Bangladesh. Dat staat in een rapport dat vandaag werd voorgesteld.

Volgens experten die het door de Wereldbank gesponsorde onderzoek uitvoerden, spelen stroperij en pollutie een belangrijke rol in de grote terugloop van het tijgerbestand in Bangladesh. "De huidige beoordeling rust op een groot deel van de Sundarbans, waarbij cameravallen werden gebruikt", aldus het rapport. "De tijgerpopulatie in Bangladesh is geschat op 83 tot 130, met een middelpunt van 106 tijgers".

"Dit is de eerste poging ooit om het aantal tijgers in de Bengalese Sundarbans wetenschappelijk vast te stellen met het gebruik van cameravallen en de dubbele sampling aanpak", klinkt het in het rapport.

Mensen verstoren de rust

Een regeringsonderzoek van 2004 gebaseerd op pootafdrukken kwam uit op 440 tijgers in het Bengalese deel van de Sundarbans. Volgens dierkundige Monirul H. Khan is het resultaat van het huidige onderzoek betrouwbaarder dan de vorige methode met het tellen van pootafdrukken.

"De tijgerdichtheid wordt negatief beïnvloed door menselijke rustverstoring en die is groot in de Bengalese Sundarbans. Het stropen van tijgers en hun prooidieren vormen een van de grootste bedreigingen voor de tijger wereldwijd, de Sundarbans zijn geen uitzondering. "De wet handhaven is erg moeilijk in Sundarbans", aldus het rapport. "Het beheer van deze populatie voor de overleving van de soort is daarom moeilijker en strategieën voor het behoud moeten ervoor zorgen dat de populatie in de Sundarbans niet gefragmenteerd geraakt".

De Indiase nationale autoriteit voor het behoud van de tijger raamt het aantal grote roofkatten op een 100-tal aan de andere kant van de grens, die de Sundarbansmangrove in tweeën splitst.

Meest gelezen