Kiest Tsipras voor "totale onderwerping" of grexit?

De staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden buigen zich in Brussel nog steeds over de Griekse crisis. Ze baseren zich daarbij op de aanbevelingen die de eurogroep eerder vandaag op papier zette. "Het lijkt wel de keuze tussen de totale onderwerping of een grexit", zegt correspondent Bruno Tersago.

Krijgt Griekenland extra geld in ruil voor verdere hervormingen en besparingen? Over die -cruciale- vraag zitten de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden sinds 16 uur samen. Zij kregen de hete aardappel doorgeschoven van de ministers van Financiën -de zogenoemde eurogroep-, die er zowel gisteren als vandaag niet in slaagde een akkoord te bereiken.

Geen akkoord, maar wel een vier pagina's tellend document met aanbevelingen voor hun collega's. Volgens onze minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) was er "over 90 procent een consensus". Die laatste 10 procent -of de "laatste big issues", zoals eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt- gingen naar de tafel van de regeringsleiders. 

Vertrouwen

Het vertrouwen in Griekenland is echter niet zo groot meer bij sommige landen. En dat laat zich ook merken aan de onderhandelingstafel en in de aanbevelingen van de ministers van Financiën. Zij willen namelijk dat het Griekse parlement tegen woensdag al enkele hervormingsplannen goedkeurt, om te bewijzen dat het hen menens is. Het gaat dan onder meer om de beloofde btw-verhoging, de pensioenhervorming en een fundamentele hervorming van de rechterlijke macht.

Daarnaast wil de eurogroep dat Griekenland het stakingsrecht herbekijkt, de energiemarkt privatiseert en dat heel wat staatsbezittingen in een Europees fonds worden gestoken.

Grexit?

Maar wat als de regeringsleiders er vanavond -of vannacht- toch niet uitraken? Komt er dan een grexit? Een tijdelijke behoort alleszins tot de mogelijkheden voor de eurogroep.

"Als er geen akkoord wordt gevonden, zal aan Griekenland voorgesteld worden om snel te onderhandelen over een tijdelijke uitstap uit de eurozone met de mogelijkheid tot een schuldherschikking", staat het zwart op wit in hun document. Tussen haakjes weliswaar, wat erop wijst dat niet alle Financiënministers het met die optie eens zijn.

De passage zou vooral op aandringen van Duitsland in het document zijn opgenomen. Onze oosterburen komen daarmee lijnrecht tegenover Frankrijk te staan. “Er bestaat niet iets zoals een tijdelijke grexit”, zei de socialistische Franse president François Hollande vanmiddag. “Er is een grexit of geen grexit. Een Griekenland in de eurozone of geen Griekenland meer in de eurozone". Ook onze premier Charles Michel vindt een (tijdelijke) grexit geen goed idee.

Tijd dringt

"Het lijkt erop dat Griekenland moet kiezen tussen de totale onderwerping of een grexit", zegt VRT-correspondent Bruno Tersago in Athene. De vraag is maar of premier Alexis Tsipras met het scenario van "totale onderwerping" naar huis kan komen. "Zoiets krijgt hij niet verkocht in zijn eigen partij, maar ook niet bij de Griekse bevolking. Als hij toegeeft, zou het wel eens kunnen dat zijn politieke toekomst bezegeld is."

De tijd dringt alvast. Als er vanavond geen akkoord uit de bus komt, zal de Europese Centrale Bank niet langer geneigd zijn om de noodkredieten voor de Griekse banken te handhaven. En dat is geen goed vooruitzicht voor die banken en de economie.

Meest gelezen