"We zijn klaar om verder te onderhandelen"

Aan duidelijkheid liet de Griekse premier Alexis Tsipras, na het referendum in zijn land, niets te wensen over: er moet nu gesproken worden over een herschikking van de Griekse schulden. Maar de eerste berichten uit Duitsland zijn erg somber. "Verdere onderhandelingen zijn moeilijk in te beelden", zegt vicekanselier Sigmar Gabriel.

Tsipras' televisietoespraak liet wat op zich wachten. Hij begon met uitspraken waaraan iedereen gewend is geraakt. "Het Griekse volk is moedig geweest." Of: "Een democratie kan niet gechanteerd worden."

Tsipras zegt dan wel dat het nu niet zijn mandaat is om te clashen met Europa. Net als zijn minister van financiën Varoufakis, die beloofde te proberen "positief te zijn". Bovendien, zo zegt hij, kunnen de verdere gesprekken er niet over gaan of Griekenland zich binnen of buiten Europa plaatst. Er is maar één antwoord: binnen. 

Maar Tsipras' uitspraken over chantage liggen helemaal in de lijn van de voorbije weken, toen de Griekse premier het zichzelf zo goed als onmogelijk maakte bij zijn Europese gesprekspartners. En daar bezondigde ook Varoufakis zich aan. "Het nee is een ja aan het democratische Europa."

Tsipras verkeert duidelijk in een overwinningsroes want hij sneed meteen ook het moeilijkste onderwerp van allemaal aan: de schuldenherschikking. "Die komt nu op de onderhandelingstafel."

Nein, nein, nein

Het is geen geheim dat de Europese ministers van Financiën daar niet van willen horen. Onze eigen minister, Johan Van Overtveldt: "Dat is nog altijd niet aan de orde. Eerst de Griekse economie weer op de rails krijgen." Lees: door ze te laten besparen en te herstructureren. Ook premier Michel reageerde erg terughoudend. 

Uit Duitsland waren de reacties nog veel harder. De conservatief Hans Michelbach vroeg zich openlijk af of Griekenland nu niet beter uit de eurozone stapt. En Sigmar Gabriel, de socialistische vicekanselier, zei dat een akkoord nu erg moeilijk ligt. Angela Merkel en haar minister van Financiën Wolfgang Schäuble doen er voorlopig het zwijgen toe, net als de Europese powers that be in Brussel.

Meest gelezen