Spiritualiteit en verdraagzaamheid bij het sikhisme

God is weer springlevend in Europa, maar in vele talen en vormen. Migratie en globalisering hebben het oude continent een nieuwe religieuze injectie gegeven, maar tegelijk het religieuze landschap veel diverser ingekleurd. Het sikhisme is daar een opvallende en levendige illustratie van. Bert De Vroey gaat op zoek naar de nieuwe stromingen, uitingen en uitdagingen van geloof en godsdienst in Europa.

Het sikhisme is eigenlijk een vrij jonge religie: de godsdienst werd eind 15e eeuw gesticht door goeroe Nanak, in de omgeving van Lahore, in wat nu Pakistan is. Negen goeroes zouden Nanak opvolgen en samen de leer van het sikhisme vastleggen.

De godsdienst wordt gekenmerkt door nadruk op spiritualiteit, verdraagzaamheid en gelijkheid. Sikhs zijn ook vegetariĆ«rs en drinken geen alcohol. Ze onderscheiden zich bovendien door hun tulband en door het dragen van de ceremoniĆ«le dolk (de kirpan). De sikh-tempels of "Gurudwaraā€™s" vormen het hart van het religieuze gemeenschapsleven.

In Belgiƫ leven naar schatting een kleine tienduizend sikhs. Vooral de stad Sint-Truiden is bekend om zijn grote gemeenschap, maar er zijn ook kernen in Vilvoorde, Brussel, Gent en Luik.

In Groot-BrittanniĆ« leven een half miljoen sikhs - vooral in de omgeving van Londen (Southall) en Birmingham. Ze hebben de reputatie (en zullen dat zelf ook graag beamen) dat ze goed geĆÆntegreerd zijn, hard werken en veel belang hechten aan studies.

De meeste sikhs leven in India, met name in de deelstaat Punjab. Er zijn er bijna 20 miljoen, of 1,9 procent van de Indiase bevolking. Hun belangrijkste heiligdom is de Gouden Tempel in Amritsar.

Toen sikh-militanten die tempel in 1984 bezetten, liet toenmalig premier Indira Gandhi het tempelcomplex door tanks en troepen bestormen (Operatie Blue Star). Daarbij sneuvelden 83 soldaten, maar werden ook bijna 500 militanten en burgers gedood. Enkele maanden later werd premier Gandhi vermoord door twee van haar sikh-lijfwachten.

Meest gelezen