Vier FN-militanten aangehouden voor geënsceneerde vandalenstreken Auteur: Gianni Paelinck

wo 10/06/2015 - 22:12 Gianni Paelinck In Frankrijk zijn vier militanten van de extreemrechtse partij Front National (FN) aangehouden. Ze hadden zelf vandalenstreken uitgehaald om anderen ervan de schuld te kunnen geven. Het FN stapte zelf naar de politie.

Adrien Desport, lid van het FN, ging enkele weken geleden samen met drie partijgenoten 's nachts de straat op. Ze staken twaalf auto's in brand in de buurt van de Franse hoofdstad Parijs. De dag erna deed Desport op zijn weblog zijn beklag over de toename van de misdaad in zijn stad. Bovendien zou zijn partij het FN de slachtoffers gaan helpen.

Een paar weken ervoor had de man ook aangifte gedaan omdat hij zou aangevallen geweest zijn door een traangasgranaat. Maar dat bleek verzonnen. De vier FN'ers vernielden verder nog een auto en andere eigendommen van hun partij om aan te tonen dat onbekenden het zogezegd gemunt hadden tegen het FN.

De zaak kwam aan het licht dankzij een intern onderzoek bij de partij zelf, waarop het FN aangifte deed bij de politie. Los daarvan heeft het partijbestuur ook bekendgemaakt dat het 16 FN-kandidaten van bij de laatste departementale verkiezingen heeft geschorst wegens discriminerende uitspraken tegen moslims, joden en homoseksuelen.