Partij van Sarkozy mag "Les républicains" heten

De belangrijkste oppositiepartij in Frankrijk, de rechtse UMP (Union pour un Mouvement Populaire), mag zich omdopen tot 'Les républicains'. Dat heeft het Franse gerecht dinsdag beslist. Enkele verenigingen en linkse partijen wilden die naamsverandering via het gerecht voorkomen, maar hebben nu bot gevangen.

Volgens de klagers was de naamsverandering onaanvaardbaar omdat de conservatieve partij UMP op die manier de "waarden van de hele natie" zou claimen. Een rechtbank heeft die klachten nu evenwel afgewezen. De klagers overwegen nog wel in beroep te gaan.

Hoe dan ook ligt de beslissing bij de leden van de conservatieve UMP die donderdag en vrijdag elektronisch mogen stemmen over de nieuwe naam en de nieuwe statuten van de partij.  Zaterdag is er dan een "herstichtingscongres" van de UMP in de praktijk en zou de nieuwe partij "Les républicains" dan boven de doopvont worden gehouden.

De naamsverandering is een voorstel van ex-president Nicolas Sarkozy die in 2012 de verkiezingen verloor aan de socialist François Hollande. Vorig jaar is Sarkozy teruggekeerd om de leiding van de UMP over te nemen. Ondanks een aantal gerechtelijke perikelen lijkt Sarkozy gebruik te maken van het wijd verspreide ongenoegen van de Fransen over de socialistische president Hollande en tegelijk ook van de interne ruzies binnen de UMP.

In de voetsporen van de Gaulle

De conservatieve UMP heeft haar wortels in de verzetsgroep die tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstaan is rond generaal en later president Charles de Gaulle. Tussen 1976 en 2002 ging de beweging als "Rassemblement pour la République" (RPR) door de politiek, toen onder leiding van voormalig premier en president Jacques Chirac.

In 2002 werd die RPR omgevormd tot de Union pour un mouvement populaire (UMP), die ook afsplitsingen van de liberale partijen en voormalige "giscardiens" (aanhangers van ex-president Valérie Giscard d'Estaing) omvatte.

Met de naamsverandering tot "Les républicains" wil Sarkozy een nieuw elan uitwerken en een brede groep van Fransen aanspreken. Sarkozy wil zo het huzarenstukje van de Gaulle uit 1958 herhalen: na jaren in de politieke woestijn in triomf terugkeren aan de top van de macht.

Meest gelezen