Bouterse haalt absolute meerderheid in Suriname

De president van Suriname, Desi Bouterse, heeft de parlementsverkiezingen gewonnen. Zijn NDP behaalt met drie kwart van alle stemmen geteld 27 van de 51 parlementszetels, het grootste blok oppositiepartijen blijft steken op 17.

Het is uniek in de Surinaamse geschiedenis dat een enkele partij een meerderheid haalt. Tot vandaag waren altijd coalitieregeringen nodig om het land te kunnen besturen.

Nu zou Bouterse er eventueel voor kunnen kiezen om alleen te regeren, al is het nog niet zeker dat hij dat daadwerkelijk gaat doen. Bouterse heeft namelijk een tweederdemeerderheid nodig in het parlement om als president te worden herverkozen. Maar dat hoeft niet perse, want de president kan ook door de Verenigde Volksvergadering, een overkoepelende vergadering, worden gekozen.

Volksfeest

In het partijcentrum van Bouterse, in het zuiden van Paramaribo, is een groot volksfeest losgebarsten. Honderden aanhangers vieren de overwinning. Ook verschillende ministers en andere hoge partijleden feesten mee. Bouterse zelf is niet aanwezig, later op de dag zal het 69-jarige staatshoofd in zijn hoofdkwartier wel een overwinningsspeech houden.

De oppositie heeft intussen toegegeven dat ze ontgoocheld is met de uitslag. Oppositieleider Chandrikapersad Santokhi zei op de staatstelevisie dat het resultaat onder zijn verwachtingen ligt. De politicus had zelf ook gerekend op 25 parlementszetels, maar zal het dus met een pak minder moeten doen

Beloond

De kiezer heeft Bouterse beloond voor zijn sociale beleid. De omstreden politicus - voormalig legerleider, veroordeeld voor drugssmokkel, verdacht van moord - verhoogde de afgelopen vijf jaar de pensioenen en de kinderbijslag, stelde een minimumloon in en liet honderden sociale woningen bouwen.

Dat kostte wel pakken geld, waardoor de staatskas van Suriname er nu noodlijdend voor staat. Het wordt dus nog afwachten of Bouterse zijn gulle beleid zal kunnen voortzetten, of toch noodgedwongen moet bezuinigen.

Suriname, een ex-kolonie van Nederland, ligt ten noorden van Brazilië. De half miljoen inwoners hebben nog steeds het Nederlands als enige officiële taal.

Meest gelezen