Brandstofschaarste bemoeilijkt het leven in Nigeria

In het West-Afrikaanse land Nigeria ondervindt het openbare leven de gevolgen van een acuut brandstoftekort. Tal van binnenlandse vluchten zijn geschrapt, banken moeten noodgedwongen vroeger sluiten en ook het mobilofonienetwerk ondervindt problemen. Ironisch genoeg is Nigeria een belangrijke olieproducent, maar het land is aangewezen op import omdat het zelf onvoldoende raffinagecapaciteit heeft.

De Nigeriaanse economie dreigt stil te vallen door een brandstoftekort dat nu al meer dan een maand aansleept. Veel bedrijven zijn voor hun stroomvoorziening aangewezen op stroom van generatoren die op diesel werken. Twee grote mobilofonie-operatoren waarschuwen dat hun dienstverlening in het gedrang dreigt te komen. Een grote bank laat zijn kantoren 's middags al sluiten omdat er onvoldoende stroom is.

Tal van binnenlandse vluchten worden geschrapt wegens gebrek aan kerosine. Buitenlandse luchtvaartmaatschappijen wijken uit naar buurlanden om daar bij te tanken voor ze naar Lagos vliegen, een vrij belangrijk knooppunt in het West-Afrikaanse luchtverkeer.

In de straten van de miljoenenstad Lagos is er opvallend weinig autoverkeer omdat veel tankstations droog staan. Waar er wel nog benzine te verkrijgen is, staan lange rijen.

Volgens de Britse omroep BBC proberen brandstofimporteurs de overheid onder druk te zetten om niet te raken aan de brandstofsubsidies, die de prijzen artificieel laag houden. Volgende vrijdag neemt de pas verkozen president Muhammadu Buhari officieel de macht over van huidig president Goodluck Jonathan, en de olielobby vreest dat die een eind zal maken aan de brandstofsubsidies.

Nochtans is Nigeria zelf een belangrijke olieproducent, maar door corruptie en slecht onderhoud zijn er onvoldoende functionerende olieraffinaderijen. Daardoor is het land aangewezen op invoer van geraffineerde olieproducten.

Meest gelezen