Europa wil bedrijven minder CO2 doen uitstoten

Er is een doorbraak over de hervorming van de Europese CO2-uitstoothandel. Als de hervorming overal wordt goedgekeurd, dan wordt het binnen enkele jaren een pak duurder voor bedrijven om CO2 uit te stoten. Europa wil de bedrijven daarmee aanzetten tot milieuvriendelijkere alternatieven.
AP2009

Onderhandelaars van het Europees Parlement en de lidstaten zijn het gisteren eens geraakt over een hervorming van de Europese handel in CO2-uitstootrechten. Bedrijven die veel CO2 uitstoten kunnen dat immers goedmaken door emissierechten te kopen van bedrijven die minder uitstoten. De bedoeling van het systeem is om bedrijven aan te zetten om minder CO2 uit te stoten, maar door de economische crisis zijn die emissierechten te goedkoop.

"Hoe groter het aanbod, hoe lager de prijs", zegt hoofdonderhandelaar Jos Delbeke aan VRT Nieuws. "We gaan dus 1 à 2 miljard certificaten uit de handel nemen en gebruiken als buffer voor grote onverwachte omstandigheden." Op die manier wordt het aanbod kleiner en gaat de prijs stijgen. Bedrijven zouden daardoor aangezet worden om minder CO2 uit te stoten.

Stel dat door economische omstandigheden de prijs snel zou stijgen, wordt de reserve terug op de markt gebracht om de prijs te doen dalen. Het systeem moet de hoeksteen vormen van de Europese strijd tegen de broeikasgassen. "Dit is een efficiënt, marktgedreven instrument dat onze uitstoothandel zal stabiliseren", zo licht Ivo Belet (CD&V) toe aan het persagentschap Belga.

Volgens Belet bevat het compromis ook voldoende garanties die vermijden dat de energie-intensieve industrie in Europa omwille van te strenge klimaatregels naar andere werelddelen zou verhuizen. Toch is niet alles wat het Europees Parlement gevraagd had, ook goedgekeurd. Zo komt er geen Europees fonds dat onderzoek naar CO2-vrije technologie moet financieren.

Het raamakkoord moet ook nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement en door de lidstaten. De vraag blijft of dat ook zo vlot zal gebeuren. De hervorming wordt immers niet met open armen onthaald in Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije, Cyprus, Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Die landen maken nog veel gebruik van steenkool voor energie en vrezen dus dat de duurdere uitstootrechten hun economie zal schaden.

Meest gelezen