Rellen overschaduwen Wereldexpo Milaan

In Milaan is het, enkele uren na de opening van de Wereldtentoonstelling, tot zware rellen gekomen tussen de politie en enkele tientallen extreemlinkse tegenstanders van de expo. In de binnenstad zijn auto's in brand gestoken, ruiten gingen aan diggelen en gebouwen werden besmeurd.
ANDREAS SOLARO

De relschoppers scheurden zich vanmiddag af van een algemene, vreedzame mars in het centrum van de Italiaanse zakenstad. De deelnemers aan die mars -linkse betogers, studenten en milieuactivisten- protesteerden tegen de Wereldtentoonstelling en enkele andere grote projecten in de regio, zoals de komst van een hogesnelheidslijn.

Grote projecten die handenvol geld kosten en die volgens de betogers in crisistijd niet opportuun zijn. Rond de tentoonstelling hangt bovendien een zweem van corruptie. Na een gerechtelijk onderzoek zijn verschillende functionarissen gearresteerd, grote delen van de expo-site hebben vertraging opgelopen en konden vandaag nog niet openen.

De sfeer tijdens de betoging werd vanmiddag dan ook geleidelijk grimmiger. Enkele gemaskerde betogers gooiden met flessen en alles wat ze op straat konden vinden naar de ordediensten en aanwezige journalisten. Vuilnisbakken en geparkeerde auto's werden in brand gestoken. De ruiten van winkels en banken werden aan diggelen gegooid. Sommige heethoofden rukten de tegels uit het trottoir.

Nauwelijks enkele uren voordien had de Italiaanse premier Matteo Renzo de mondiale tentoonstelling -die nog tot oktober loopt- geopend. De prestigieuze tentoonstelling met als thema "Voedsel voor de planeet" moet het Italiaanse zelfvertrouwen in tijden van crisis oppeppen. De Italiaanse regering hoopt bovendien dat de expo de traag herstellende economie weer op gang zou trekken. "Vandaag is het alsof Italië de wereld omarmt", zei Renzi in zijn openingsspeech. "Aan iedereen die zei dat we het nooit zouden klaren. Dit is jullie antwoord. Ik denk graag dat morgen vandaag begint."

De woorden van de premier waren achteraf gezien misschien iets te voorbarig. Het beeld dat Milaan in de vooravond aan de wereld toonde was eerder dat van een strijdtoneel: loeiende sirenes, dichte rookpluimen, knallende voetzoekers en een massale ontplooiing van tienduizenden agenten. Ook gisteren was er overigens al protest.

Meest gelezen