Iraanse troepen leiden schip in Perzische Golf af

De Iraanse kustwacht heeft in de Straat van Hormuz, de toegang tot de Perzische Golf, een vrachtschip uit de Marshalleilanden beschoten en afgeleid. Amerikaanse marineschepen zijn in de buurt.

De Maersk Tigris van de Deense rederij Maersk Möller was op weg van de Saudische havenstad Jeddah aan de Rode Zee naar Jebel Ali in de Verenigde Arabische Emiraten.

Toen het de 33 kilometer brede Straat van Hormuz, de toegang tot de olierijke Perzische Golf, wou binnenvaren, werd het echter van zijn koers gedwongen door de Iraanse kustwacht. Die vuurde enkele waarschuwingsschoten af voor de boeg en kort nadien gingen Iraanse agenten aan boord van de Maersk Tigris, dat ook een noodsignaal heeft uitgestuurd. Het schip zou nu op weg zijn naar de Iraanse haven Bandar Abbas.

De Amerikaanse marine heeft een schip ter plaatse gestuurd, maar het is niet duidelijk wat er nu precies aan de hand is. Wel heeft de VS de Iraanse zet veroordeeld als een schending van het vrije scheepvaartverkeer.

Volgens de (door Saudi-Arabië gecontroleerde) tv-zender al-Arabiyya gaat het om een Amerikaans vrachtschip en zijn er 34 Amerikanen aan boord van de Maersk Tigris. Dat zou echter niet kloppen. Het schip vaart onder de vlag van de Marshalleilanden in de Stille Oceaan en er zouden geen Amerikaanse burgers aan boord zijn, aldus de VS.

Xinhua News Agency

Wat is daar aan de hand?

Volgens het Iraanse persbureau Fars is het afleiden van de Maersk Tigris een gevolg van een commercieel dispuut en heeft dat geen enkele strategische of politieke betekenis. De rederij ontkent dat echter en zegt geen weet te hebben van een commercieel conflict.

De Straat van Hormuz is van ontzettend belang, vooral dan voor de export van olie en gas vanuit Iran en de Arabische Golfstaten. Zowat 30% van alle vervoer van olie gaat doorheen de smalle zeestraat tussen Iran en Oman op het Arabische Schiereiland.

In het verleden heeft Iran er al enkele keren mee gedreigd om de Straat van Hormuz te sluiten, wat in feite een "casus belli" zou zijn voor de Verenigde Staten en andere landen. 

Wellicht is het incident niet los te zien van de groeiende spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië in verband met de burgeroorlog in Jemen, waar beiden andere kampen sturen. Saudi-Arabië blijft de pro-Iraanse Houthi's in Jemen bombarderen. Vandaag zou een van die bombardementen overigens verhinderd hebben dat een Iraans vliegtuig kon landen op de luchthaven van de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Saudische marineschepen verhinderen met een blokkade dat Iraanse schepen de door Houthi's gecontroleerde havens van Jemen binnenvaren.

AP2012

Meest gelezen