Het homohuwelijk in de VS, een lange voorgeschiedenis

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich over de vraag of de staten het homohuwelijk kunnen verbieden, en of ze homohuwelijken uit andere staten al dan niet moeten erkennen. De zaak is een nieuwe mijlpaal in de strijd voor homorechten, die een lange voorgeschiedenis heeft.

1950

In Los Angeles wordt de Mattachine Society opgericht, die beschouwd wordt als de eerste nationale homorechtenbeweging in de VS.

1958

Het Hooggerechtshof steunt het recht op vrije meningsuiting van een homomagazine, dat door de postdienst en de FBI als obsceen werd bestempeld, zodat het niet met de post verzonden mocht worden. De zaak wordt beschouwd als de eerste uitspraak van het Hooggerechtshof in verband met homorechten.

1961

Illinois wordt de eerste staat die sodomie met wederzijdse toestemming tussen personen van hetzelfde geslacht uit het strafrecht schrapt.

1969

Homo's vechten voor het eerst terug tegen de talloze invallen van de politie in de Stomewall Inn in Greenwich Village, een populaire homobar in New York. Die gebeurtenis wordt gezien als het ontstaan van de militante homobeweging in de VS.

1977

Zangeres en christelijke activiste Anita Bryant leidt met succes een campagne tegen een plaatselijke verordening in Dade County in Florida, die discriminatie van homo's verbiedt. De verordening wordt ingetrokken.

1978

In San Francisco wordt de voorvechter van homorechten en gemeenteraadslid Harvey Milk doodgeschoten samen met burgemeester George Moscone. De dader, een homofoob gewezen gemeenteraadslid, wordt veroordeeld wegens doodstraf tot de opvallend lage straf van zeven jaar cel, omdat het Openbaar Ministerie fouten gemaakt heeft bij het onderzoek. Daarop breken er rellen uit in de stad.

1982

Wisconsin wordt de eerste staat die discriminatie op basis van seksuele voorkeur verbiedt.

1986

Het Hooggerechtshof handhaaft een wet tegen sodomie in Georgia en is van oordeel dat volwassenen met wederzijdse toestemming niet het recht hebben om homoseksuele daden te stellen, zelfs niet in de privacy van hun eigen huis.

1987

Honderdduizenden betogers komen samen in Washington om te protesteren tegen de aanpak van de regering-Reagan van de aids-epidemie, en ze eisen meer geld voor onderzoek en behandelingen. Aids treft in de jaren 80 in de VS vooral homo's en krijgt maar weinig aandacht van de autoriteiten.

1996

Het Hooggerechtshof schrapt een verordening die in de staat Colorado goedgekeurd was in een referendum, die homo's bescherming tegen discriminatie ontzegt.

1997

De populaire actrice en presentatrice Ellen De Generes komt uit de kast als lesbienne, en ook de hoofdfiguur die ze in de sitcom "Ellen" speelt, doet dat.

2000

Het Hooggerechtshof is van oordeel dat de Boy Scouts of America homo's mogen weigeren als leiders in de beweging.

2003

Het Hooggerechtshof komt terug op zijn beslissing uit 1986 en schrapt een sodomiewet uit Texas die mensen van hetzelfde geslacht bepaalde seksuele handelingen verbiedt.

2004

Massachussetts wordt de eerste staat in de VS die het homohuwelijk legaliseert, nadat een staatsrechtbank geoordeeld had dat een verbod op homohuwelijken in strijd is met de grondwet van de staat.

2010

President Barack Obama tekent een wet die het einde betekent van de "don't ask, don't tell" politiek in het leger. Onder die politiek konden militairen die openlijk uitkwamen als homo of lesbienne, oneervol ontslagen worden.

2012

Barack Obama wordt de eerste zetelende president van de VS die het homohuwelijk steunt.

2013

Het Hooggerechtshof oordeelt in de zaak "United States v Windsor" dat een wet uit 1996 ongrondwettelijk is. Die wet stelde in verband met federale uitkeringen dat een huwelijk uitsluitend geldig was als het tussen een man en een vrouw was gesloten. Meer en meer lagere rechtbanken beroepen zich nadien op die uitspraak om homohuwelijken toe te laten.

2014

Het Hooggerechtshof aanvaardt een beroep tegen een uitspraak van een lagere rechtbank die het recht van de staten bevestigt om het homohuwelijk te verbieden. Het hof zal zich eventueel ook uitspreken over de vraag of staten die het homohuwelijk verbieden, homohuwelijken uit andere staten moeten erkennen. Het hof legt het begin van de pleidooien vast voor 28 april 2015, en een uitspraak tegen eind juni 2015.

Meest gelezen