VN stuurt speciaal gezant naar Burundi

De Verenigde Naties sturen hun speciaal gezant voor de Grote Meren naar Burundi. In de Burundese hoofdstad Bujumbura zijn voor de derde dag op rij zware confrontaties aan de gang tussen aanhangers van de oppositie en de ordediensten. Daarbij zijn, afhankelijk van de bron, twee tot zes doden gevallen.

De onrust is het gevolg van de aankondiging afgelopen weekend dat president Pierre Nkurinziza kandidaat is voor een derde ambtstermijn. Volgens de oppositie is dat in strijd met de grondwet.

De voorbije dagen hebben honderden aanhangers van de oppositie betoogd tegen die kandidatuur van Nkurunziza. Ze hebben zich verzameld met spandoeken en hebben wegblokkades opgericht.

De ordetroepen pakken de betogers bijzonder hard aan, ze vuren traangas af, zetten het waterkanon in en schieten in de lucht om de betogers uiteen te drijven. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wordt echter ook met scherp op betogers geschoten.

Volgens het Burundese Rode Kruis zijn bij de rellen al zes doden gevallen. Human Rights Watch houdt het bij twee doden. Meer dan 250 demonstranten zijn opgepakt. Een van hen is mensenrechtenactivist Pierre-Claver Mbonimpa. Hij was gisteren tijdens een radio-uitzending gearresteerd omdat hij op heterdaad betrapt was op "een oproep tot rebellie". Mbonimpa is intussen vanmiddag weer vrijgelaten.

VN stuurt bemiddelaar

Vanmiddag raakte ook bekend dat de Verenigde Naties Said Djinnit, de speciaal gezant voor het Grote Merengebied naar Burundi stuurt voor onderhandelingen met Nkurunziza en de oppositie. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon die het geweld van de voorbije dagen scherp veroordeelt, roept de veiligheidsdiensten op om zich terughoudend op te stellen. Hij vraagt ook dat de Burundese autoriteiten met onmiddellijke ingang de overlijdens onderzoeken en de schuldigen vervolgen.

Oppositieleider Agathon Rwasa riep Nkurunziza vanmiddag tijdens een persconferentie nogmaals op om te verzaken aan een derde ambtstermijn, "om het land te behoeden voor massaal geweld en moorden". De presidentsverkiezingen vinden op 26 juni plaats.

Verwijzingen naar 1993

Een woordvoerder van Nkurunziza heeft het over "een opstand" en zegt dat de oppositie het land terugbrengt naar 1993, toen een burgeroorlog uitbrak waarbij de Hutu-meerderheid lijnrecht tegenover de Tutsi-minderheid stond. "Deze mensen willen ons terugbrengen naar de jaren waarin ons land verscheurd werd door etnische verdeeldheid, met slachtpartijen en moorden", zegt woordvoerder Gervais Abayeho.

De huidige spanningen in Burundi hebben echter niets te maken met etnische tegenstellingen tussen Hutu's en Tutsi's, maar alles met een machtsstrijd waarbij regeringspartij CNDD-FDD koste wat kost de macht wil behouden. Daarbij wordt de jeugdbeweging Imbonerakure gebruikt als een soort militaire beweging die oppositieleden intimideert.

Almaar meer vluchtelingen

De voorbije dagen zijn volgens de Verenigde Naties al bijna 25.000 Burundezen gevlucht naar buurlanden Rwanda en Congo. Een significante stijging. Volgens Rwanda zijn sinds begin april al meer dan 20.000 Burundese vluchtelingen de grens overgestoken. Zeker 4.000 Burundezen zouden zich in Congo schuilhouden.

Meest gelezen