Noodtoestand van kracht na geweld in Baltimore

In de Amerikaanse stad Baltimore geldt vanaf dinsdagavond 22 uur plaatselijke tijd de avondklok. Ook de National Guard wordt ingeschakeld. De lokale overheid probeert zo een einde te maken aan de onlusten die losgebarsten zijn na de dood van een Afro-Amerikaanse man. Die overleed na een hardhandig optreden van de politie.

Freddie Gray, een 25-jarige Afro-Amerikaan uit Baltimore, raakte een tweetal weken geleden zwaargewond toen de politie hem probeerde op te pakken. Hij overleed een week later in het ziekenhuis. Wat er precies gebeurd is en waarom de politie Gray wilde oppakken, is nog onduidelijk. In elk geval heerst er een erg gespannen sfeer in de Amerikaanse stad. De voorbije week waren er verschillende druk bijgewoonde betogingen. De manifestanten zien in de dood van Gray een nieuw geval van racisme bij de politie in de VS. De laatste maanden ligt die zwaar onder vuur na de dood van enkele zwarte mannen.

Afgelopen weekend kwam het al tot hevige rellen en ook na de begrafenis van Gray gisteren liep een manifestatie zwaar uit de hand. De betogers gooiden met stenen en andere projectielen naar de politie. Gebouwen en politiewagens werden in brand gestoken. Er werd een kat-en-muisspelletje gespeeld en de politie had de allergrootste moeite om de situatie onder controle te krijgen. Minstens 15 agenten raakten gewond, minstens 25 relschoppers zijn opgepakt.

"De stad niet zomaar laten vernietigen"

Om het geweld een halt toe te roepen, heeft burgemeester Stephanie Rawlings-Blake de noodtoestand afgekondigd. Vanaf dinsdagavond 22 uur plaatselijke tijd wordt een avondklok ingesteld. Die zal een week lang elke avond van kracht zijn tussen 22 uur en 5 uur 's ochtends. Enkel de hulpdiensten en mensen die naar hun werk gaan, krijgen de toelating om zich op straat te begeven.

"Laat het duidelijk zijn: er is een groot verschil tussen vredevol protest van mensen die gerechtigheid willen en het tuig dat geweld wil uitlokken", stelde burgemeester Rawlings-Blake tijdens een persconferentie. "Er hebben te veel mensen gedurende meerdere generaties meegewerkt aan het opbouwen van deze stad. We kunnen ze nu niet zomaar laten vernietigen door deze relschoppers. Zij willen afbreken waar zoveel mensen voor gevochten hebben. Die vernieling zien, dat breekt mijn hart."

Daarnaast wordt ook de National Guard -een onderdeel van de strijdkrachten van het leger- ingeschakeld "om paraat te staan" als er nieuwe onlusten zouden uitbreken. "De National Guard is de laatste toevlucht om de orde te herstellen. We nemen deze beslissing niet licht", zegt Larry Hogan, gouverneur van de staat Maryland. Tot 5.000 manschappen van de National Guard kunnen worden ingezet.

2015 Getty Images

Meest gelezen